Praat mee met De Toekomst is Grijs
Publicatiedatum: 21 november 2023
Over De Toekomst is Grijs
In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De verzorgingshuizen moeten terug. Niet zoals vroeger maar ruimere opzet, kleinschalige woonvormen, met veel GROEN ala Knarrenhof maar dan met zorg, wanneer nodig.
Zorg voor gecombineerde functie zodat er ook buurtbewoners komen v activiteiten, cursussen, pluktuin, theater, film. Icm. Bibliotheken ?
Wie gaan er werken in deze bejaardenhuizen? Er is een structureel tekort aan zorgpersoneel. Het zou wel mooi zijn als we hofjes voor ouderen krijgen zodat zij elkaar kunnen helpen met kleine dingen.
Prima maar wissel leeftijden af jong oud en zorg voor diversiteit – leer en leef met elkaar –
Of icm. Kinderopvang, breng jong en oud bij elkaar. Zorg voor drempelloze woningen/gebouwen met ruime douche en wc ruimtes zodat er niet verbouwd hoeft te worden als men ooit in rolstoel belandt. Zorg per etage voor oplaadpunten v scootmobiel, zorg voor stortkokers vh afval. Per etage een gezamenlijke was- en droog ruimte ? Of een wasserette ih gebouw waar ook de buurt kan komen. Combineer zoveel mogelijk activiteiten die v jong EN oud leuk, handig zijn. Zodat er verbinding komt/blijft tussen generaties.
Hoi allen,
Ik werk sinds 1.5 jaar in de wijkverpleging, hiervoor gewerkt op PG afdeling en NAH afdeling. Hierdoor ervaring intra en extramuraal.
Wat zou het goed zijn, als de client die net in zorg komt, de familie gelijk betrokken wordt bij het zorgproces.
Constant blijven werken in een driehoeksverhouding. Client/familie/VerzorgendeEVV/Verpleegkundige. Dit is van oorsprong ook de bedoeling maar wordt echt naar mijn ervaring niet diep genoeg op in gegaan. Verpleegkundige/Verzorgende zal hier iets meer tijd in moeten steken maar daarentegen zal familie meer overnemen van Verzorgend/Verpleegkundige. Op het moment dat Client niet meer zelfstandig kan wonen en intramuraal een plekje krijgt zal deze driehoeksverhouding goed in stand moeten blijven zodat de taken die familie thuis doen ook intramuraal blijven bestaan. Dit zal de zorg binnen verlichten maar zal in het begin tijd en energie kosten om dit op een goede manier te implementeren. Door informatie en kennis met familie/ Verzorgende/Verpleegkundige Intramuraal te delen en de nieuwe werkwijze met geduld over te dragen zal langzamerhand anders gewerkt worden.
De overdracht die gemaakt wordt gaat meestal over de client en zijn medische achtergrond. Wat goed zou zijn om te vermelden is wat wordt er door familie thuis geregeld en wat kunnen zij blijven voortzetten als hun famililid intramuraal gaat wonen? Het gesprek aangaan met 1ste CP maar vergeet ook niet de rest van de familie in te lichten zodat de 1ste CP er niet alleen voor staat.
Wat voorbeelden zijn:
Kleding in setjes in de kast hangen.
Bed verschonen.
Kasten schoonmaken en opruimen.
Medicatie uitzetten.
Activiteit ondernemen.
Nu wordt nog teveel van familie verwacht dat als client wordt opgenomen dat zij alles los kunnen laten en alleen nog kunnen komen voor een kopje koffie, dit was in het verleden ook zo maar de Toekomst wordt Grijs.
Hoi. Bij mijn organisatie werken we tegenwoordig met een andere opname lijst in het kader van breder kijken en mantelzorg (principe positieve gezondheid). Het grootste gedeelte van mijn opname vragen gaat over dagritme, wat voor de cliënt belangrijk is, wat er nodig is thuis te voelen, wat voor rol het sociale netwerk speelde en nu kan blijven doen. Dit werkt echt veel beter. Het lichamelijke is zeker belangrijk uit te vragen maar een goede mentale toestand is zeker net zo belangrijk!
Ik heb met zeer veel interesse gekeken naar het debat vanavond. Goede gasten. Maar wat mij opviel, is dat er geen Nederlanders van andere culturen als gasten waren. Heel vreemd. Deze Nederlanders vergrijzen toch ook
Allereerst wil ik jullie een groot compliment maken voor het programma van gisterenavond betreffende de problemen in de ouderenzorg etc. etc.
Het was erg informatief en veel sprekers en vooral de presentatoren bleken erg deskundig en goed op de hoogte te zijn op het gebied van de problemen en de urgentie in de ouderenzorg.
Mij heeft vooral ook het onderwerp van de oude verzorgingshuizen zeer aangesproken. Vooral het advies en de aanwijzing dat het geen verzorgingshuizen meer van vroeger moeten zijn, maar een opzet in de vorm van communities van zogenaamde [ Hofjes ] die bestaan uit een cluster van hoogstens 10 tot 15 woningen met gemengde bewoners jong, oud en gezinnen. Hierdoor ontstaat inderdaad de mogelijkheid van wederzijdse ondersteuning voor elkaar. En kan aanspraak worden gedaan om een van je buren voor de meest basale hulp als die nodig is door jong en oud. Alleen nog voor de echte professionele gezondheidszorg is dan alleen inhuur of beschikbaarheid van professionals noodzakelijk, en kan hierdoor een aanzienlijke besparing van tijd en inzet van medewerkers worden gerealiseerd. Per Hofje kan dan misschien ook een professionele zorgverlener deel gaan uitmaken van de community. Hierdoor is de afstand tot de behoeftige bewoner klein en de beschikbaarheid bijna direct. Tevens is het van belang om in zo’n Hofje een centrale keuken te hebben voor de bewoners die niet zelf meer kunnen koken maar wel nog voldoende zelfstandig kunnen zijn. Dat hiervoor betaald moet worden, lijkt mij erg logisch omdat deze bewoners besparen op de kosten van de dagelijkse huishouding en boodschappen. Ook een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten voor alle bewoners of bepaalde groepen dient onderdeel te zijn van zo’n concept en wijze van samen leven en zorgen voor elkaar. Ouderen profiteren op deze manier van jongeren, en ook andersom. Iedereen vanuit zijn eigen kwaliteit, levensfase en mogelijkheden voor het bieden van ondersteuning en hulp. Alleen voor de echte medische zorg is dan nog een professional nodig die ook in dit woonconcept kan worden opgenomen. Deze zorg is daardoor permanent dichtbij zonder wachttijd en reiskosten en is dus ook direct op op zeer korte afstand inzetbaar.
Mijn vraag en voorstel
Is het misschien een goed idee om bij de volgende uitzending met dit onderwerp, een architect en projectontwikkelaar uit te nodigen die uitleg kunnen geven over de mogelijkheden van het concept en bouw van een [ Hofje ]?
In Limburg hebben ze al meer dan 10 tot 15 jaar ervaring met dit soort concepten met meestal 80-plussers.
Maar dat is niet gemengd met jongeren en gezinnen.
Juist dat aspect biedt bovengenoemde voordelen en is kostenbesparend door minder inzet van duurder zorgpersoneel.
Dit is weer een bijdrage en oplossing voor het grote personeelstekort in de zorgsector.
Deze projecten kunnen wellicht landelijk worden opgezet in overleg en afstemming met het Ministerie van VWS. Immers, een concept en bouw die je op meerdere plaatsen in Nederland kunt toepassen, zal per project een stuk goedkoper zijn en vooral ook efficiënter en veel sneller kunnen worden uitgevoerd. Het draagt bij aan het oplossen van de achterstanden en draagt bij aan de urgentie die hierbij momenteel gevraagd wordt.
Het is maar een suggestie en ik hoop dat u mijn positieve bijdrage aan een betere zorg in Nederland kunt waarderen.