Vanaf welk moment en hoe lang is iemand besmettelijk bij griep, verkoudheid of corona?
Publicatiedatum: 25 januari 2024
Wanneer de ‘r’ in de maand zit, moeten we extra beducht zijn op luchtwegvirussen als griep, verkoudheid of corona. Maar ook in de overige maanden van het jaar kunnen we ermee besmet worden. Om anderen niet aan te steken is het goed om uit hun buurt te blijven wanneer we besmettelijk zijn. Maar vanaf welk moment is dat eigenlijk? En hoe lang houdt dat aan?
Vanaf welk moment besmettelijk?
Op het moment dat we klachten krijgen, zoals hoesten, snotterig worden of koorts, dan zijn we al even besmettelijk. Dat komt doordat een virus op het moment dat het in het lichaam komt, zich meteen begint te vermenigvuldigen. Ook al heeft u dan nog nergens last van, u kunt dan toch al anderen besmetten. Gaat u eenmaal hoesten of niezen, dan verspreiden de ziektekiemen zich nog vele malen makkelijker. Zeker in een ruimte waar mensen dicht op elkaar zitten en er slecht geventileerd wordt. Zoals een drukke trein of vol kantoor. Ook via voorwerpen die u aanraakt, zoals een deurknop, kunt u anderen besmetten.
Wanneer besmettelijk bij griep, verkoudheid of corona?
In het geval van griep bent u op de dag voordat de ziekteverschijnselen beginnen besmettelijk, tot 5 á 7 dagen erna.
In het geval van verkoudheid bent u besmettelijk vanaf het moment dat u het gevoel krijgt verkouden te worden. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
In het geval van corona bent u 1 á 2 dagen voor u klachten krijgt al besmettelijk. Het virus verspreidt zich via druppeltjes en dat kan al via praten gebeuren, maar ook via hoesten, niezen of zingen. U blijft tot 5 dagen nadat de klachten beginnen besmettelijk. Het kan na besmetting 1 tot 14 dagen duren voordat diegene klachten krijgt. Bij de omikron(sub)varianten is de incubatietijd meestal 3 tot 4 dagen.
Voorzorgsmaatregelen
Het is dus bijna niet te voorkomen om in een vroeg stadium anderen te besmetten wanneer er nog geen klachten optreden. Maar vaak voelen we een griep, verkoudheid of besmetting met Covid-19 uiteindelijk wel iets van tevoren aankomen. Op dat moment bent u dus al besmettelijk en kunt u voorzorgsmaatregelen nemen om anderen niet te besmetten:
- Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen of nies in uw elleboog. Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en vervang die zeer regelmatig.
- Was uw handen regelmatig met water en zeep.
- Raak uw neus, mond en ogen zo min mogelijk aan.
- Maak voorwerpen die vaak aangeraakt worden regelmatig schoon. Denk hierbij aan deurklinken of kinderspeelgoed.
- Ventileer uw huis door ramen of deuren op een kier te laten of lucht elke dag een minuut of 10, door een raam of deur open te zetten.
- Een griepprik of coronavaccin biedt niet 100 procent garantie op bescherming, maar verlaagt het risico op ziek worden wel. Ook wordt u minder ziek, als u één van die virussen oploopt. Daarnaast is de kans dat u besmettelijk wordt kleiner dan wanneer u niet gevaccineerd bent.
Heeft u eenmaal klachten, dan kunt u nog meer doen om anderen niet te besmetten:
- Doe een test. Ook al is dat niet meer verplicht, het is een goede manier om te achterhalen of u besmet bent met het coronavirus. Er bestaat ook een combinatie-zelftest voor corona, griep en RS, maar die wordt in Nederland nauwelijks gebruikt.
- Houd afstand tot anderen.
- Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie of draag een mondneusmasker. Dokter Ted benadrukt in dit artikel nog eens het belang van het serieus nemen van luchtweginfecties bij risicogroepen.
- Werk zo mogelijk thuis.
Waarom worden sommige mensen sneller ziek dan anderen?
Sommige mensen krijgen nooit klachten, terwijl anderen om de haverklap ziek worden. Waar komt dat door? In een eerder artikel leggen we het uit.
(Bron: archief, Nu.nl, RIVM, ggdzw.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het coronavirus verspreidt zich via druppeltjes?????
Weet u nu nog steeds niet dat dit virus zich verspreidt via aerosolen?
Als zoveel wetenschappers aangeven dat besmetting via de lucht gaat, hoe betrouwbaar is dan de rest van de informatie op deze website?
Beste LM2xinger, bedankt voor uw reactie. Het coronavirus wordt inderdaad via aerosolen overgebracht, maar die worden ook wel druppeltjes genoemd. Zoals bijvoorbeeld op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/corona/covid-19 Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag