ooievaars

Natuurmoment: ooievaars geluksvogels

Het is begin november en in de hozende regen zie ik 4 ooievaars statig over een weiland vlak langs de snelweg scharrelen. Een paar dagen later kom ik daar weer; ooievaars zie ik niet. Zijn ze via Frankrijk en Spanje naar West-Afrika gevlogen? Of nemen deze 4 de gok en blijven ze de komende koude maanden in ons land?

Bij een strenge winter hebben deze ooievaars dan een verkeerde keuze gemaakt en is de kans groot dat ze zullen verhongeren. Maar als de kou meevalt, hebben ze flink energie bespaard door niet op reis te gaan. Die energie kunnen ze dan straks in nestelen, paren en jonkies steken. Hoe dan ook, het gaat steeds beter met deze ‘geluksvogels’ in ons land. (Een ooievaar op je dak zou geluk brengen en je behoeden voor blikseminslagen.)

Gelukkige ooievaars

Dat het beter gaat heeft alles te maken met de fokprogramma’s uit de jaren 70. Op 12 plekken werden ooievaarsbuitenstations ingericht en met succes: 30 jaar later konden de stations weer gesloten worden. In 1969 broedden er nog slechts 17 ooievaarsparen in ons land, dit jaar zijn er ruim 1.600 broedparen geteld! Nattere weilanden, méér uiterwaarden langs de rivieren: ooievaars zijn er gelukkig mee.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 46 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie