Een stamppot (of aardappelpuree) invriezen, zonder dat het waterig wordt
Publicatiedatum: 18 november 2023
Houdt u weleens een restje stamppot over, of maakt u graag extra veel, om dat vervolgens in porties in te vriezen? Dan heeft u misschien wel gemerkt dat het soms wat waterig kan worden. Nadat u het eenmaal weer heeft laten ontdooien voor gebruik. Hetzelfde geldt voor aardappelpuree. We vertellen in dit artikel hoe u het best te werk kunt gaan bij het invriezen, ontdooien en bereiden van deze gerechten.
Stamppot of aardappelpuree invriezen
Vooral in het geval van stamppot gebeurt het helaas al snel dat het geheel waterig wordt, nadat een portie ervan ingevroren is geweest. Dat gebeurt het meest bij andijvie en spinazie, aangezien deze groenten veel water bevatten. Door een klontje boter en een scheut melk toe te voegen tijdens de bereiding, wordt dit enigszins voorkomen.
Laat het eten vervolgens goed afkoelen en bewaar het in een goed af te sluiten verpakking in de vriezer. Stamppot en aardappelpuree kunnen in de vriezer uitdrogen, wanneer ze in aanraking komen met lucht. Dit wordt vriesbrand genoemd. Door de bovenkant van het voedsel te bedekken met huishoudfolie kunt u dit voorkomen. In een eerder artikel geven we nog meer tips tegen vriesbrand.
Hoe lang zijn stamppot en puree ingevroren te bewaren?
Restjes stamppot of puree zijn in de koelkast 2 dagen te bewaren, maar in de vriezer een stuk langer. Namelijk 3 maanden.
Stamppot of aardappelpuree opwarmen
Haal de stamppot of aardappelpuree bij voorkeur tijdig voor gebruik uit de vriezer en laat langzaam ontdooien. Dit kunt u bijvoorbeeld doen, door het een dag van tevoren al uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Bent u dit vergeten of heeft u er geen tijd voor, dan kunt u er ook voor kiezen het gerecht in een pan op laag vuur te laten ontdooien. Pas dan wel op dat de onderkant niet aanbrandt. Of verwarm het eten ongeveer een half uur in een oven op 180 graden.
Toch nog waterig?
Blijkt het eten waterig te zijn? U kunt dan voorzichtig wat van het vocht weggieten en nog wat (warme) melk en een klont boter toevoegen. Ook het toevoegen van zure room of crème fraîche zijn mogelijkheden. Dit voorkomt dat het gerecht smaak verliest of juist droog wordt. Boter zorgt er ook voor dat het geheel minder snel aankoekt.
Het is mogelijk om stamppot of aardappelpuree in de magnetron op te warmen. Maar het is lekkerder om dit in een koekenpan of in de oven te doen. Op die manier wordt het geheel ook minder papperig.
Restjes aardappelpuree
Als u restjes aardappelpuree niet wilt invriezen, dan zijn er ook nog andere, smakelijke opties. In een eerder artikel vertellen we wat u er allemaal mee kunt doen. Zoals het maken van gnocchi of aardappelkroketjes.
(Bron: Culy, Unox, Voedingscentrum, Huishoudplaza, eteninvriezen.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als bij mij de ontdooide stamppot iets te waterig is gaat er nadat hij in de magnetron s opgewarmd, wat pureepoeder door tot hij goed is van structuur
Wat Marianne schrijft, klopt helemaal. Ik doe dit ook bij soep of saus die te dun is geworden.