Bestek schoonmaken: zo verwijdert u aanslag en laat u lepels en vorken glimmen
Publicatiedatum: 9 november 2023
Bestek kan van allerlei materialen gemaakt zijn. Zoals zilver, roestvrij staal of aluminium. Op al die soorten kan na verloop van tijd aanslag ontstaan. We hebben tips om dit te verwijderen en uw lepels, vorken, messen en meer weer te laten glimmen.
Kan bestek in de vaatwasser?
De meeste soorten bestek, zelfs van zilver, kunnen, mits anders aangegeven, in de vaatwasser gewassen worden. Het kan er wel dof door worden en er kunnen krasjes op ontstaan. Dus voor gevoelige soorten kan het verstandiger zijn om die met de hand te wassen. Zoals champagnekleurig edelmetaal. Verzilverd bestek mag daarnaast niet in aanraking komen met roestvrijstaal en aluminium. Dit kan namelijk vlekken veroorzaken op het zilver.
Bestek met een kunststof of houten greep mag niet gelijktijdig met ander bestek in de vaatwasser. Anders kan er vliegroest optreden. Ook wel vlugroest genoemd. Het is een oppervlakkige roestsoort en veroorzaakt kleine roestvlekjes.
Om het bestek langer mooi te houden, kunt u het het beste direct uit de vaatwasser halen en droogmaken, zo gauw de machine klaar is. Sluit de vaatwasser vervolgens wel weer.
En kan het bestek het beste op zijn kop geplaatst worden of rechtop? Deze vraag beantwoorden we in een eerder artikel.
Aluminiumfolie
Bestek glimt als tevoren, na een poetsbeurt met aluminiumfolie. U kunt dit doen, door bijvoorbeeld in een emmer, de gootsteen of een afwasteil een stuk aluminiumfolie op de bodem te leggen. Met de doffe kant naar boven. Giet daar een flinke laag kokend water op. Strooi er wat baking soda overheen en leg het bestek in de bak. Laat dit ongeveer een minuut liggen en draai het dan om. Het water is te heet voor uw handen, dus gebruik hier een tang of iets dergelijks voor. Laat het bestek vervolgens nog een minuutje weken. Haal het er dan uit en poets het zo nodig met een droge theedoek na.
In het geval van bestek van roestvrij staal kunt u aluminiumfolie ook in de vaatwasser zijn werk laten doen. Voeg dan een prop toe aan de bestekbak. In combinatie met een vaatwastablet krijgt het uw bestek zo weer helemaal aan het glimmen. Ook in de droger heeft aluminiumfolie een nuttige functie. U leest erover in een eerder artikel.
Baking soda
Baking soda kunt u ook zonder aluminiumfolie gebruiken om het bestek weer schoon te krijgen. Vul de gootsteen of een bak met warm water en voeg hier een eetlepel baking soda aan toe. Laat het hier 30 minuten in weken. Gebruik vervolgens een sponsje of afwasborstel om de aanslag eraf te poetsen. Gebruik tenslotte een droge theedoek om het bestek glanzend droog te wrijven.
Bestek schoonmaken met cola
Cola is ideaal om roest te verwijderen en het kan ook uitstekend dienst doen om bestek weer glanzend te krijgen. Laat het 30 minuten weken in een laag cola en spoel het na met water. Gebruik vervolgens een droge theedoek om het glanzend droog te wrijven.
Citroen
Ook de zuren van citroen zorgen ervoor dat aanslag verdwijnt. Druppel het bestek in met flink wat citroensap of leg het in een klein laagje van het sap. Laat dit 30 minuten intrekken en spoel het dan af. Gebruik tenslotte een droge theedoek om het glanzend droog te wrijven.
Rauwe ui
Aanslag en roestvlekjes van bestek kunt u verwijderen, door het in een rauwe ui te steken. Beweeg heen en weer en de sappen en wrijving zorgen ervoor dat alles weer gaat glimmen.
Zilverdoek
Uw zilveren lepels, vorken en messen kunt u onderhouden, door ze regelmatig te poetsen met een zilverdoek. Dit zorgt ervoor dat er überhaupt geen aanslag op ontstaat. Ook zilverpolish heeft dit effect.
Schuursponsje: niet gebruiken voor bestek
Een schuursponsje krijgt de aanslag misschien wel weg, maar beschadigt het bestek ook. Gebruik dit daarom niet en ook geen andere schuurmiddelen.
(Bron: archief, poetsadvies.nl. AH.nl, RTL Nieuws, plusonline.nl, bestekshop.nl, mooibestek.nl. Foto: Shutterstock)