Zoete aardappel speculaaswafel met kweeperen van Sandra Ysbrandy

Koken met Sandra: zoete aardappel speculaaswafel met kweepeer

Sandra Ysbrandy gaat aan de slag met echte herfstsmaken. De combinatie zoete aardappel en speculaas is een erg lekkere. Om de wafel af te maken, kunt u zoetzure kweepeer erbij serveren. Maak deze dan wel vooraf.

Ingrediënten, voor 6 tot 8 wafels

  • 400 gram zoete aardappel
  • 150 gram havervlokken
  • 3 eieren
  • 150 milliliter ongezoete amandelmelk
  • Rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 3 eetlepels kokosolie

Topping

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • Zoetzure kweepeer (zie onder)

Benodigdheden

  • Blender of keukenmachine
  • Wafelijzer

Bereiding zoete aardappel speculaaswafel

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook in een klein laagje water met de deksel op de pan in 10 minuten gaar. Prik met een vork in de aardappel om te controleren of de aardappel goed gaar is. Laat droogstomen.

Maal de havervlokken in een blender of keukenmachine tot meel. Doe havervlokken, eieren, amandelmelk, rasp en sap van de sinaasappel, speculaaskruiden, vanillepoeder, zout en de zoete aardappel in een kom en roer met een garde tot een glad beslag.

Verwarm het wafelijzer en vet in met kokosolie. Lepel er beslag in en laat mooi goudbruin bakken. Serveer de warme wafels met Griekse yoghurt en zoetzure kweepeer.

Bereiding zoetzure kweepeer

Was 600 gram kweepeer en verwijder het klokhuis. Snijd de kweepeer in dunne plakjes. Breng 400 milliliter water met 100 milliliter witte wijnazijn, 200 gram suiker, 2 kruidnagels en 0,5 eetlepel roze peper aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken. Voeg dan de plakjes kweepeer toe en laat op laag vuur 30 minuten koken. Vul een schone weckpot met de kweepeer en de siroop. Sluit de deksel en zet op z’n kop. De pot trekt zo vacuüm. Laat op z’n kop afkoelen en bewaar in de koelkast.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie