H1, H4, H7 of toch LED: waar moet u op letten als u uw autolampen vervangt?
Publicatiedatum: 6 november 2023
Als u lange tijd gebruikmaakt van dezelfde auto, komt er een moment waarop u één of meerdere autolampen moet vervangen. Wanneer is het tijd om in te grijpen? En wat voor lampen kunt u wel en niet voor uw auto gebruiken? We leggen het voor aan een deskundige.
Welke soorten autolampen zijn er?
H1, H4 en H7 zijn de meest voorkomende soorten autolampen. De H staat voor halogeenlamp en de cijfers geven aan van welke generatie de lamp is. H7 is dus een recentere versie dan H1. “Dat is een relatief simpele lamp, met 1 gloeidraad. Als je naar H4 gaat, is het alweer een modernere lamp met 2 gloeidraden. H7 is nog moderner, met nog meer lichtopbrengst”, vertelt Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB, aan MAX Vandaag. Maar inmiddels hebben deze halogeenlampen concurrentie gekregen van duurzame LED-lampen.
Halogeen of LED in uw auto?
Sinds 2018 is er een productieverbod op halogeenlampen voor huishoudelijk gebruik. Veel auto’s, met name oudere modellen, hebben nog wel halogeenverlichting. “Maar halogeen gaat op den duur een uitstervend ras worden. Het is duidelijk dat LED-verlichting boven komt drijven en de standaard gaat worden”, aldus Van der Drift. “LED gaat lang mee en het heeft geen noemenswaardig energieverlies. Het is duurzaam, betrouwbaar en naar verhouding goedkoop te produceren.” Bovendien zijn er inmiddels LED-lampen, die u ook aan kunt sluiten op de armatuur van halogeenlampen. Naar verwachting gaan er alleen maar meer van dit soort constructies komen. Laat u hier wel goed over informeren als u een lamp van een bepaald merk koopt.
Een nadeel van de LED-lampen is dat ze feller schijnen dan halogeenlampen, wat hinderlijk kan zijn voor andere weggebruikers. Hierover zijn al meerdere vragen binnengekomen bij de ANWB, beaamt Van der Drift. “Het heeft ook te maken met de koplampconstructie. Schijnt de LED-verlichting direct door het glas of via de reflector? Dat kan al een wezenlijk verschil zijn, of het wel of niet een verblindende werking heeft. Daarnaast is er een generatie auto’s die hoog op de poten staat, de SUV-achtige voertuigen. Als die achter u staat, schijnt die soms vrij pontificaal in uw achteruitkijkspiegel. Dat kunt u ook hebben als u net door een tunnel rijdt, dat auto’s in uw gezicht schijnen.” MAX vakantieman legt uit wat u kunt doen als u zo’n auto met felle koplampen tegenkomt. Of welke lampen u op welk moment aan moet zetten, wanneer u op pad gaat tijdens mistig weer.
Hoelang gaan autolampen mee?
De levensduur van een autolamp ligt meestal tussen de 700 en 1.000 uur. Bij gemiddeld gebruik van uw auto duurt het ongeveer 2 jaar voordat u een lamp moet vervangen. “Over het algemeen begeeft een lamp het vrij spontaan. Dan kan hij van het ene op het andere moment stukgaan”, aldus Van der Drift. Het is dus aan te raden om altijd een set reservelampen bij u te hebben, zeker als u in het donker of bij slecht weer op pad gaat.
Daarnaast kan het gebeuren dat een autolamp na verloop van tijd minder licht gaat geven. “En een gloeiende spijker, om het zo te zeggen, komt niet door de APK. Dus de lichtopbrengst moet goed zijn”, vertelt Van der Drift. Is dat met 1 van de lampen niet meer het geval, dan betekent dit vaak dat de andere lamp zijn beste tijd ook heeft gehad. “Een te groot verschil in lichtopbrengst tussen links en rechts is formeel niet toegestaan. Is er 1 lamp stuk, vervang ze dan maar meteen allebei.” Sowieso is het niet verstandig om te lang door te rijden met een kapotte verlichting. Het is niet alleen gevaarlijk voor uzelf en de andere weggebruikers, maar u riskeert ook een boete van 55 à 160 euro.
Kunt u zelf de lampen vervangen?
In onderstaande video van de ANWB ziet u wat er komt kijken bij het verwisselen van een autolamp. Hoe dat werkt bij uw auto, kunt u normaal gesproken in de handleiding lezen. Maar of het u lukt om de autolamp te verwisselen, is weer een tweede. “Niet elke koplamp is even toegankelijk, om daar binnen enkele minuten een nieuwe lamp in te zetten. Dat vraagt soms om 2 rechterhanden. En die heeft niet iedereen”, benadrukt Van der Drift. Ga hiervoor langs bij een garage en laat u helpen door een automonteur.
(Bron: Archief, MAX Vakantieman, ANWB, Rijksoverheid, Algemeen Dagblad, Osram Automotive. Foto: Shutterstock)