Tweede Kamerverkiezingen stemmen

Tweede Kamerverkiezingen 2023: wat moet u hierover weten?

De Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november 2023 komen langzaam maar zeker dichterbij. Het worden op voorhand bijzondere verkiezingen, aangezien we een nieuwe premier gaan krijgen en het politieke landschap sowieso ingrijpend gaat veranderen. Hoog tijd dus om uzelf in te lezen, zodat u goed voorbereid naar de stembus gaat.

Tweede Kamerverkiezingen 2023: de vertrekkers

Hij heeft in 13 jaar 4 kabinetten geleid, maar Mark Rutte gaat het stokje doorgeven. De VVD-voorman stelt zichzelf niet opnieuw verkiesbaar en gaat de politiek verlaten, heeft hij in juli 2023 al bekendgemaakt. Dilan Yeşilgöz-Zegerius is bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de lijsttrekker van de VVD. Maar Rutte is lang niet de enige toonaangevende politicus die niet meer terugkeert in de Tweede Kamer.

Onder meer Sigrid Kaag (D66), Hugo de Jonge (CDA), Sylvana Simons (BIJ1), Farid Azarkan (DENK), Carola Schouten (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) hebben hun afscheid aangekondigd. In de persoon van Van der Staaij vertrekt bovendien het langstzittende Kamerlid. Geert Wilders, net als Van der Staaij Kamerlid sinds 1998, neemt deze titel over.

Kees Boonman Vera Bergkamp Sylvana Simons
Lees ook: Tumultueus Kamerdebat over Israël, microfoon Sylvana Simons uitgezet, Kees Boonman: “Mag in principe, gaat wel ver”

Tweede Kamerverkiezingen 2023: nieuwkomers en oude bekenden

Hoekstra’s voorganger Frans Timmermans bewandelt de omgekeerde weg en verruilt Europa voor de landelijke politiek. Hij wordt de lijsttrekker van de fusiepartij GroenLinks-PvdA. Ook nieuw op de lijst zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt en Belang van Nederland (BVNL) van Wybren van Haga. Kunnen deze nieuwe partijen zich tussen de gevestigde orde mengen? En komt er opnieuw succes voor Caroline van der Plas en de BoerBurgerBeweging, na de verpletterende zege in de Provinciale Statenverkiezingen?

De meeste lijsttrekkers, oud en nieuw, hebben zichzelf inmiddels voorgesteld bij Tijd voor MAX, in interviews waarin vooral de mens achter de politicus centraal staat. Deze gesprekken met Chris Stoffer (SGP), Yeşilgöz (VVD), Joost Eerdmans (JA21), Van der Plas (BBB), Wilders (PVV), Timmermans (GroenLinks-PvdA), Stephan van Baarle (DENK), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Thierry Baudet (Forum voor Democratie), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Henri Bontenbal (CDA), Laurens Dassen (Volt), Rob Jetten (D66) en Lilian Marijnissen (SP) kunt u hier op MAX Vandaag terugkijken.

kleuren
Lees ook: Zo bepalend zijn kleuren en zo worden ze gebruikt door merken en politieke partijen

Wat als u zelf niet kunt stemmen?

De verkiezingskoorts begint dus langzaam maar zeker te stijgen in Den Haag en daarbuiten, met een nieuw hoofdstuk in onze politieke geschiedenis op komst. Op woensdag 22 november 2023 mag u uw stem uitbrengen. Stel dat u zelf niet naar het stembureau kunt gaan, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent? Dan kunt u iemand anders machtigen om voor u te stemmen. Rijksoverheid legt uit hoe u dit doet.

Wat als u nog twijfelt op wie u gaat stemmen?

En als u nog niet weet op welke partij u gaat stemmen, zijn er verschillende kieshulpen die u kunt raadplegen. Via de StemWijzer van ProDemos kunt u aan de hand van 30 stellingen – en de antwoordopties ‘eens’, ‘oneens’ en ‘geen van beide’ – uw standpunten vergelijken met die van de partijen. Vanaf maandag 30 oktober kunt u ook het Kieskompas invullen. Verder zijn er kieshulpen die extra aandacht aan specifieke thema’s. Denk aan de Boerderij Kieswijzer (vanaf woensdag 1 november 2023 beschikbaar), de Duurzame Kieswijzer van ASN Bank, de Technologie Kieswijzer van Stichting Toekomstbeeld der Techniek en de KiesWijzer Mantelzorg van MantelzorgNL.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, Tijd voor MAX, Rijksoverheid, ANP, Parlement.com, Tweedekamer.nl, StemWijzer.nl, Kieskompas.nl, HVDM Public Relations. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie