Ted van Essen: “Nederland onderschat de ernst en omvang van luchtweginfecties bij risicogroepen”
Publicatiedatum: 10 oktober 2023
Op Nationale Griepprik Dag, dinsdag 10 oktober 2023, komt Ted van Essen, voormalig huisarts en voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, met een waarschuwing. “Nederland onderschat de ernst en omvang van luchtweginfecties zoals COVID-19, influenza en het RS-virus, bij risicogroepen.” Deze waarschuwing is niet zonder reden, want uit de Nationale Winterfit Peiling, blijkt ook dat men onvoldoende kennis heeft hoe groot het risico van een luchtweginfectie is.
Bereidheid tot vaccinatie is groot
Het onderzoek is gehouden onder 5600 Nederlanders. Niet alleen 60-plussers en personen met bekende luchtweg- of longproblemen, maar ook mensen met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas lopen een aanzienlijk risico. Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten niet weet dat deze risicogroepen een verhoogd sterfterisico lopen bij luchtweginfecties. Het merendeel van de kwetsbare mensen, 80 procent van de 70-plussers, is wel bereid om zich te laten vaccineren en wil dit najaar een griepprik of coronaprik halen.
Het belang van preventie
Ted van Essen benadrukt het belang van preventie: “In Nederland zijn 7 miljoen mensen vatbaar voor ernstige ziekte door corona of influenza in het griepseizoen. Door vaccinatie tegen griep en corona kunnen we veel leed voorkomen. Dit betekent vaccinaties voor zorgmedewerkers, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, en het behouden van een sterke weerstand. Maar ook het werken aan een sterke weerstand door een gezonde leefstijl. Bij klachten is testen essentieel, samen met passende maatregelen om jezelf en anderen te beschermen.”
Effectieve maatregelen
De peiling toont aan dat de meerderheid van de ondervraagden, leefstijladvies en vaccinatie als effectieve maatregelen beschouwt om kwetsbare groepen te beschermen. Twee derde van de respondenten is bereid zich te testen bij griep- of corona gerelateerde klachten.
Echter, slechts een derde is bereid zich te testen bij bezoek aan kwetsbare ouderen of grootouders. “Zowel persoonlijke bescherming als die van onze dierbaren is cruciaal,” aldus Van Essen. “We herinneren ons de coronamaatregelen nog goed, en deze kunnen ons helpen ‘winterfit’ te blijven.”
In de winter dragen we luchtwegvirussen sneller over
Met de naderende winter stijgt het risico voor mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen om ernstig ziek te worden door luchtwegvirussen. Dit leidt vaak leidt tot een corona- of griepgolf in het nieuwe jaar. In de winter zijn we meer binnen, hebben we nauwer contact en ventileren we onze huizen minder, waardoor luchtwegvirussen sneller overgedragen worden.
Ziekenhuisopname en sterfte voorkomen
De Nederlandse Influenza Stichting streeft ernaar om zo veel mogelijk ziekenhuisopname en sterfte te voorkomen. Dit door het stimuleren van een gezonde leefstijl en vaccinatie van kwetsbare groepen en ouderen tegen griep en COVID-19.
Wat kunt u doen tegen verspreiding luchtweginfecties?
Volgens Van Essen en experts kunnen we het aantal Nederlanders dat in het ziekenhuis belandt ten gevolge van een luchtweginfectie, verlagen door ons gezonde verstand te blijven gebruiken. Heeft u klachten aan uw luchtwegen, nies dan in uw ellenboog, was regelmatig uw handen, ventileer uw huis en blijf uit de buurt van kwetsbaren. Deze aanpak is vergelijkbaar met de aanpak tijdens de coronapandemie. “We mogen het ook niet onderschatten, want een ernstige influenza- of corona infectie kan langdurige klachten veroorzaken en mensen wekenlang uit de roulatie halen,” aldus Van Essen.
(Bron: Nationale Influenza Stichting/Ted van Essen. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Op de nieuwe uitnodiging van de GGD staat mRNA vaccin. De vorige keer was vermeld
de naam van het vaccin. Bv Moderna.
Ik heb nu al van enkele mensen gehoord dat ze twijfelen omdat er een ander vaccin is.
Jammer als mensen gaan twijfelen.
Wij hebben de vaccinatie enige dagen geleden al gehad.
Met vriendelijk groet,
Henny de Hart