Perentaart van Cas Wolters
Publicatiedatum: 21 september 2023
In het kader van Werelddovendag is Cas Wolters te gast in Tijd voor MAX. Cas is 1 van de organisatoren van de Nederlandse editie. Het is een dag waarop mensen met gehoorproblemen elkaar kunnen ontmoeten. Hij maakt in Tijd voor MAX een perentaart, omdat er een aantal leuke gebaren voor de ingrediënten in zitten.
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 1 uur
Ingrediënten perentaart
Deeg
- 120 gram patentbloem
- 52 gram fijne kristalsuiker
- 21 gram amandelmeel
- 75 gram roomboter
- 1 el ei
- snufje zout
Vulling
- 75 gram amandelmeel
- 1/2 vanillestokje
- 75 gram roomboter op
- kamertemperatuur
- 75 gram kristalsuiker
- 1,5 ei (75 gram)
- 7 gram maïzena
Afwerking
- 2 peren
- Abrikozenjam
- Poedersuiker
- handje amandelschaafsel
Extra nodig
- Bakvorm van 24 centimeter
Bereidingswijze perentaart
Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden.
Doe de bloem, suiker, amandelmeel en het zout in een kom. Snijd de boter in kleine stukken en verdeel deze over de droge ingrediënten. Wrijf alles totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei, en voeg een eetlepel ei toe aan het deeg. Kneed het geheel tot er een mooi samenhangend deeg ontstaat. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het een uur in de koelkast.
Rooster voor de vulling het amandelmeel ongeveer 5 minuten in de oven.
Roer de boter zacht. Snijd het vanillestokje vervolgens doormidden en schraap daarna met een mes het merg eruit. Voeg het vanillemerg, poedersuiker en het amandelmeel toe en roer het tot een gladde massa. Klop op het einde de ei en de maïzena erdoorheen.
Kneed het deeg uit de koelkast kort door. Rol het uit tot een dunne lap van ongeveer 3 millimeter en bekleed de ingevette taartvorm. Snijd de randen netjes af.
Voor de opmaak
Schil vervolgens de peren en snijd door de helft. Verwijder het klokhuis en snijd de peren in dunne plakjes, als een waaier. Vul het taartje voor driekwart met amandelcrème. Leg een paar stukken peer op de amandelcrème, als een waaier. Strooi wat amandelschaafsel over de peren en bak ze ongeveer 35 minuten op 170 graden.
Eet smakelijk!
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Cas Wolters)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Welke bakvorm wordt gebruikt voor dit recept?
Weet iemand het antwoord op de vraag welke maat bakvorm gebruikt wordt voor deze perentaart?
Beste MiJoZi, bedankt voor uw reactie. We hebben het nagevraagd en het moet een bakvorm van 24 centimeter zijn. We hebben het er in het recept bijgezet. Veel bakplezier en vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag.
In het recept wordt voor de vulling poedersuiker vermeld maar niet hoeveel. In de afwerking wordt abrikozenjam vermeld, maar in het recept komt nergens de abrikozenjam voor en hoeveel.