Het weer: bijkomen na plotselinge hittegolf, maar het blijft warm
Publicatiedatum: 16 september 2023
Ineens zaten we voluit in een tropische nazomer, die hele eerste septemberweek. In mijn verwachting voor het vorige MAX Magazine had ik dat nog niet voorzien.
Hogedrukgebied met uitzonderlijk hoge temperaturen
Deze pagina wordt altijd ruim van tevoren ingeleverd, ongeveer een week voordat-ie op de deurmat valt. Er was hogedrukwerking in zicht, maar het was bij het schrijven absoluut niet duidelijk dat het zo’n bijzonder hogedrukgebied zou worden; een hittekoepel of heatdome. Dit is een hogedrukgebied gevuld met zeer warme lucht. De afgelopen zomer waren deze hittekoepels op andere plekken al wijdverspreid aanwezig. De VS beleefden zo’n heet hogedrukgebied, net zoals Zuid-Europa. De gevolgen daarvan hebben we kunnen zien.
Het hogedrukgebied van vorige week was dus erg warmbloedig, waarbij het vriesniveau uitzonderlijk hoog lag voor ons land, op zo’n 5 kilometer boven de grond. Als wij dit hogedrukgebied in de hoogzomer boven onze hoofden hadden gehad, waren we dik boven 35 graden uitgekomen en zou er waarschijnlijk richting de 40 graden worden gekropen. Daar zit niemand op te wachten.
Op naar de herfst, maar warmte blijft
De komende dagen gaan we terug naar normalere waarden, al lijkt het nog wel enige tijd aan de warme kant te blijven. Bij de overgang naar de nieuwe luchtsoort zullen een paar buien passeren, daarna zit er toch ook nog wel hogedrukwerking en zonneschijn in de verwachting. De middagtemperaturen lijken voorlopig vaak wel boven de 20 graden te komen. Ondertussen nadert de herfst gewoon, al te zien aan de lager staande zon, de vele dauw en de mistvelden.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2023. Foto: Iris van den Broek/ANP)