Gehaktballetjes in kokosbouillon van Esther Akkerhuis

Ingrediënten:

  • 2 theelepels korianderzaad
  • 4 kardemom peulen, licht gekneusd
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 2 limoenbladeren
  • 2 stengels citroengras gekneusd
  • Stukje verse gemberwortel van 5 cm
  • 400 milliliter kippenbouillon
  • 200 milliliter kokosmelk uit blik
  • geraspte schil en sap van 1 limoen

Voor de gehaktballen:

  • 1 kleine ui, gepeld in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld in dunne plakje
  • 1 theelepel gedroogde chili vlokken
  • 500 gram rundergehakt
  • 75 gram vers broodkruim
  • 3-4 eetlepels melk
  • Olie om in te bakken

Bereiding:

Fruit de ui en knoflook met zout en peper ongeveer 5 minuten in een koekenpan met hete olie tot ze zacht en gekleurd zijn. Voeg na een minuut of 2 de chili vlokken toe.

Doe het gehakt in een grote kom en voeg zout en peper toe. Bevochtig het broodkruim in een ander kom met de melk. Voeg zout en peper toe en kneed het broodkruim en uienmengsel grondig door het gehakt. Vorm met natte handen ballen ter groote van ongeveer een golfbal. Leg ze op een licht ingevet bord of plateau en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

Bak de gehaktballen in een schone pan met olie in 4-5 minuten, en onder regelmatig keren, rondom bruin. Voeg koriander, kardemom, kurkuma, kaneel, citroenblad, citroengras en gember toe. Warm al roerend goed door tot het geurt. Voeg de bouillon en kokosmelk toe en breng zachtjes aan de kook. Proef en breng op smaak. Laat 8 tot 12 minuten zachtjes koken tot de saus veel smaak heeft en is ingedikt en de gehaktballen gaar zijn.

(Bron: Esther Akkerhuis van Spek & Bonen)

Geef een reactie