Is uw energiecontract ‘winterklaar’ zodra het prijsplafond verdwijnt?
Publicatiedatum: 12 september 2023
U kunt het dak beter repareren als de zon schijnt, zo luidt het bekende gezegde. En daarom kan het geen kwaad om in de nazomer alvast naar uw energiecontract voor de winter te kijken. Bent u ‘winterklaar’, zodra het prijsplafond voor gas en elektriciteit per 1 januari 2024 komt te vervallen?
De laatste maanden van het prijsplafond
Tot het einde van het jaar 2023 betaalt u nog maximaal 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur. Wel zijn bijna alle energieleveranciers in de loop van 2023 onder dit prijsplafond gezakt. Begin september 2023 liggen alleen de tarieven van de leveranciers Hollandse Energie Maatschappij (HEM), OM Nieuwe Energie en PrikEnergie boven het prijsplafond. Bij OM en PrikEnergie is het verschil tussen het prijsplafond en het contracttarief nog beperkt. Maar bij HEM betaalt u minstens 2,19 euro per m3 en 0,70 euro per kWh. Zodra het prijsplafond niet meer geldt, kan de energierekening dus tientallen of zelfs honderden euro’s duurder worden.
Prijzen vastzetten of overstappen?
Bij welke maatschappij u ook uw energie afneemt, houd er wel rekening mee dat de winter – en dus het stookseizoen – voor de deur staat. Zet u uw huidige tarieven vast? Of stapt u over naar een andere leverancier, ook al is het duurder geworden om een vast contract voortijdig op te zeggen? Het zijn relevante vragen, want het is nog lang niet zeker hoe de energieprijzen zich tot eind 2023 ontwikkelen. Uiteraard kunt u zich altijd oriënteren via vergelijkingssites op internet. Wees wel op uw hoede als u telefonisch wordt benaderd, zoals u in dit artikel van MAX Meldpunt over misleidende werving kunt lezen.
Uw energiecontract winterklaar maken
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept op om sowieso bijtijds naar uw energiecontract voor de wintermaanden te kijken. “Omdat het nieuwe stookseizoen weer voor de deur staat, is dit een goed moment om te controleren of je energiecontract ‘winterklaar’ is”, laat directeur Consumenten Edwin van Houten weten. Als u zich nu al oriënteert, kunt u voorkomen dat u opeens veel meer geld kwijt bent zodra het prijsplafond verdwijnt. Want dat gebeurt dus op 1 januari 2024, op een moment dat u sowieso meer energie verbruikt dan in de zomer.
Alternatieven voor het prijsplafond in 2024?
Of er een nieuwe regeling in plaats van het prijsplafond komt, of andere maatregelen voor financieel kwetsbare huishoudens, is nog onzeker. Naar verwachting komt hier in aanloop naar Prinsjesdag, 19 september 2023, meer nieuws over. Hoe hoog de tarieven van de energieleveranciers begin 2024 zijn, is ook nog niet te voorspellen. Vooralsnog zijn de gasvoorraden goed gevuld, al is het altijd afwachten of er een strenge winter aankomt.
Houd rekening met hogere netbeheerkosten in 2024
Wat wel nagenoeg vaststaat, is dat de netbeheerkosten op uw energierekening flink gaan stijgen. Door de gestegen populariteit van zonnepanelen maken netbeheerders meer kosten om het elektriciteitsnet in stand te houden. Die miljarden aan extra kosten werken uiteindelijk door op de energierekening van de consument.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Autoriteit Consument & Markt, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zoals vaker als het over energie gaat, lees ik weer niets over stadsverwarming. Staat dit woord en de betekenis niet in de vocabulaire? Overstappen kan niet. De prijs wordt per 1 januari 2024 vast gelegd en, al wordt de gasprijs 1 cent, je blijft het stadsverwarming tarief betalen tot 31 december 2024.
Daarnaast is Den Haag al jaren bezig met de warmtewet. Ik heb het idee dat de tweede kamer dit niet belangrijk vindt. Het staat me nog bij dat nog niet zolang geleden er tweede kamer leden waren die niet wisten wat stadsverwarming was. Zelfs Jetten moest destijds worden bijgepraat over het fenomeen sv.