Tip 31: veenmollen heeft u maar beter niet in de tuin
Publicatiedatum: 29 augustus 2023
De veenmol is een bruine krekel met graafpoten. Ze woelen de planten los en vernielen de wortels. Omstreeks het jaar 2000 worden ze soms aangetroffen in zand- en veengrond. In die tijd worden ze beschermd en is het verboden ze dood te maken. De laatste 10 jaar is het aantal veenmollen schrikbarend toegenomen; een plaag voor volkstuinders en iedere tuinbezitter!
Veenmollen leggen wel 200 eieren
Ze kunnen goed vliegen en verspreiden zich zo. Vooral aardappels worden aangevreten. Ze leggen wel 200 eieren in nesten onder de grond. Als u een gang ontdekt, volg deze dan. Vaak treft u dan een nest aan; vernietig dit dan. Dit lukt het beste in de maanden mei en juni. Zaai wortelen als lokplant, ze nestelen zich hier graag onder. Dat merkt u als het loof geel wordt.
Overwinteren onder stro
Breng in het najaar wat stro aan van ongeveer 10 centimeter dik, de mollen gaan hieronder overwinteren. Aan het einde van de winter kunt u het stro en veenmollen verwijderen. Ze hebben gelukkig natuurlijke vijanden, zoals de mol, reigers en andere vogels. Als u ze gevangen heeft, geef ze dan aan de kippen, die zijn er gek op. Of zet ze uit op een plek ver van uw tuin.
Aaltjes als natuurlijke bestrijding tegen veenmollen
Als u een bloempot tot de rand ingraaft, vallen de veenmollen erin. Zo kunt u ze op een andere plek weer uitzetten. Tegenwoordig zijn er bij tuincentra ook aaltjes te koop om veenmollen te bestrijden. In dit geval worden de veenmollen overigens wel gedood. Deze methode kunt u beter niet toepassen als het kouder is dan 12 graden.
We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 35 2023. Foto: Shutterstock)