Het weer: fijne nazomer
Publicatiedatum: 2 september 2023
De zomer van 2023 gaat zijn laatste fase in. Het was voorwaar een bijzondere zomer. We begonnen kil, windrijk en zonnig, toen kwam er een warme fase waardoor de droogte almaar prominenter werd. Daarna beleefden we een drietal weken waar menigeen niet helemaal tevreden mee was (geregeld buien en veel wind), gevolgd door een paar behoorlijk fraaie weken.
Voor wat betreft Europa was het een zomer vol weerexcessen. Zuid-Europa ging de snikhitte in. Heftige buien, met vuistdikke hagelstenen, vielen onder andere in de Alpen en Slovenië. Scandinavië maakte een watersnood mee en zo ging het maar door. Of dit direct te koppelen is aan klimaatverandering, is nooit een-op-een te zeggen, maar het past wel in de verwachte trend. Hogere basistemperaturen en warmere zeeën kunnen daarin bijvoorbeeld fellere buien veroorzaken.
Warme orkaanresten, milde nazomer
Inmiddels belanden we langzaam in de nazomer. Er is veel dauw, de daglichtperiode wordt zienderogen korter en de zon is minder sterk. Vaak is dit een periode van fraai weer, niet zelden teweeggebracht door orkaanrestanten die vanaf de oostkust van de VS de Atlantische Oceaan opstomen en in onze contreien een zuidelijke wind op gang brengen. Dan kan relatief warme lucht ons bereiken. Vooralsnog lijken voornamelijk westelijke tot zuidwestelijke winden de boventoon te voeren, met nu en dan de passage van een aantal buien. Toch zijn droge dagdelen en dagen in de meerderheid, met middagtemperaturen die veelal tussen 19 en 23 graden uitkomen. Die orkaanrestanten zijn moeilijk in te schatten, maar deze kunnen een prettige vleug zomerwarmte aanvoeren.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 35 2023. Foto: Taiga/Shutterstock)