Een krat met uien.

De verschillende manieren om uien te bewaren

Een netje uien is goedkoper dan 1 of 2 losse. Alleen gaat niet bij iedereen alles meteen op. Wat is dan de beste manier om uien te bewaren? We zetten verschillende opties op een rij.

Diverse soorten uien

Er zijn diverse soorten uien: rode, gele, witte en zoete ui, sjalotten en bosui (of lente-ui). Ze smaken allemaal anders en passen elk weer in andere gerechten. Voor het bewaren gelden dezelfde regels, behalve voor de bosui. Die leggen we apart uit.

Uien snijden
Lees ook: Uien snijden zonder te huilen? Zo lukt het

Ongepelde uien bewaren

Ongepelde uien, dus nog in hun vliesje, blijven het langst goed op een koele, donkere en droge plaats. Het beste is een temperatuur tussen de 12 en 15 graden. Dan zijn ze tot 2 maanden te bewaren. Stop ze niet in een plastic of stoffen zak, ze hebben ventilatie nodig. Een papieren zak met gaten of een doos met gaten werkt goed. Leg ze niet naast aardappels, dan kunnen ze sneller gaan rotten. Uien nemen namelijk het vocht op van de aardappels. En uien versnellen het rijpingsproces van de aardappel, waardoor deze sneller bederft. Geen goede combinatie dus.

Uien bewaren in een nylon kous

Volgens Libelle werkt het ook om uien in een Nylon kous te stoppen, om ze langer vers te houden. Pak hiervoor een (schone) gebruikte kous en stop de 1e ui onderin. Maak daarboven een (losse) knoop, maar laat er wel wat ruimte tussen. Stop de 2e ui in de kous en maak daarboven weer een knoop. Ga zo door totdat de kous vol is. Hang deze vervolgens op de gewenste plek.

Uiengeur aan de handen
Lees ook: Uiengeur aan de handen? Zo verwijdert u dat

Zijn uitlopers nog eetbaar?

Het kan gebeuren dat na verloop van tijd de uien groene uitlopers krijgen. Zijn ze dan nog eetbaar? Ja, hebben we eerder onderzocht. Het beste is om de uitlopers te verwijderen en niet op te eten. Ze smaken vrij bitter namelijk. En dat is niet in elk gerecht wenselijk. Maar wanneer uien op de juiste manier en temperatuur bewaard worden, zullen er minder snel uitlopers komen.

Een halve ui bewaren

Gebruikt u maar een halve ui in een recept en blijft de andere helft over? Verpak het dan en bewaar in de koelkast. Dit kan door wat vershoudfolie om het snijvlak te wikkelen of de helft in een bakje met deksel te leggen. Gebruik dan in dit geval een glazen bakje, want in plastic kan de uiengeur trekken. Deze helft is dan tot 10 dagen later nog te eten. Maar kijk en ruik vooraf of de ui nog goed is. Als het verkleurd, uitgedroogd of verrot is, dan kunt u hem beter weggooien.

Wat zijn goede alternatieven voor aluminiumfolie en vershoudfolie?
Lees ook: Liever geen aluminiumfolie of vershoudfolie gebruiken? Dit zijn 5 alternatieven

In de vriezer bewaren

Het is ook mogelijk om uien in te vriezen. Stop niet zomaar het hele bolletje in het vriesvak, dan gaat het niet goed. Pel en snijd de ui eerst en blancheer kort. Stop in een hersluitbaar zakje en vries in. Dan is het tot 1 jaar houdbaar.

Bosui (of lente-ui) bewaren

Een bosui of lente-ui ziet er heel anders uit. Deze lijkt meer op een dunne prei. Bewaar deze daarom in de groentelade in de koelkast. Dan blijft hij ongeveer 1 week goed. Restjes kunnen in vershoudfolie of een bakje bewaard worden. Als het slap is geworden, schimmel bevat of zuur ruikt kunt u hem beter weggooien.

Een bos lente-ui of bosui.

Recepten met ui in de hoofdrol

Heeft u trek gekregen in iets te eten met uien in de hoofdrol? Dan hebben we een aantal lekkere recepten voor u klaarstaan. Denk bijvoorbeeld eens aan deze gekaramelliseerde uienstamppot met roquefort of deze uiensoep met gruyèremuffins. Liever een uienmarmelade voor bij de hamburger? Dat kan ook! En u kunt ook nog zelf gebakken uitjes maken. Zelfs zonder pan.

(Bron: Libelle, Veggipedia, Het Voedingscentrum, 24Kitchen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Krol says:

    Ik bewaar bosui in een glas met een beetje water, zodat de wortels juist onder staan. Dan blijft de ui verder groeien.
    Wel regelmatig het water verversen.

    Riny6 says:

    uien bewaar ik zomer en winter buiten onder een afdak, waar de wind vrij spel heeft. Uien kunnen tegen vorst