De voor- en nadelen van droogtrommeldoekjes
Publicatiedatum: 25 augustus 2023
Voor in de wasmachine zijn er talloze extra opties om de was lekker te laten ruiken. Maar ook voor in de droger zijn er doekjes om de schone was iets extra’s mee te geven. Dit zijn droogtrommeldoekjes. We zetten de voor- en nadelen hiervan op een rij.
Wat zijn droogtrommeldoekjes?
Allereerst: wat zijn droogtrommeldoekjes eigenlijk? Het zijn (polyester) doekjes die bij de schone was in de droger gaan. Ze zorgen ervoor dat wasgoed zachter wordt, het geeft een geurtje af en het voorkomt dat de was statisch uit de droger komt.
Geen statische kleding meer
Als was in de droger gaat, ontstaat er wrijving door het draaien van de machine. Dit zorgt voor het statische effect. Kleding gaat dan aan elkaar plakken en komt er gekreukeld uit. Het droogtrommeldoekje gaat dit dus tegen.
De nadelen van droogtrommeldoekjes
Maar er zijn ook negatieve geluiden over de doekjes. Droogtrommeldoekjes worden gedrenkt in wasverzachter en andere chemicaliën. Dit maakt dat kleding zacht aanvoelt en lekker ruikt. Wie een gevoelige huid heeft, kan last krijgen van irritaties. Want de chemische stoffen komen in de kleding terecht. En uiteindelijk zullen die stoffen ook in het afvalwater terechtkomen, wat weer slecht is voor het milieu.
Maar eenmalig te gebruiken
De doekjes zijn maar eenmalig te gebruiken en moeten daarna weggegooid worden. Dat is voor mensen ook een reden waardoor ze het liever niet gebruiken. Wie de droogtrommeldoekjes vaak gebruikt, kan zelfs een chemische lucht op kleding krijgen. Dan werkt het eigenlijk averechts.
Bij handdoeken en sportkleding wordt afgeraden om droogtrommeldoekjes te gebruiken. Handdoeken kunnen minder absorberend worden en sportkleding minder vochtafvoerend.
Een alternatief: droogballen
Wie een minder statische was uit de droger wil halen, kan ook overwegen om droogballen te gebruiken. Dit zijn een soort tennisballen, maar dan van wol of vilt. Ze zorgen ervoor dat de was zachter aanvoelt, minder kreukt en niet statisch wordt. Alleen het lekkere geurtje van het droogtrommeldoekje ontbreekt. De ballen gaan over het algemeen zo’n 1.000 droogbeurten mee.
Zelf droogtrommeldoekjes maken
Wie toch graag een doekje in de droger stopt voor de geur, kan ze ook zelf maken. Pak een oude doek, bijvoorbeeld een stukje dekbedhoes en drenk dit in wasverzachter. Wring het uit en laat het goed drogen. Als het compleet droog is, kan het bij de was in de droger gestopt worden. Zo’n doekje gaat 20 tot 30 droogbeurten mee. Kies voor een niet te grote lap stof. Volgens Huisvlijt is 12 bij 12 centimeter een handig formaat.
(Bron: Huisvlijt, Libelle, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Toevallig heb ik sinds kort droogballen van schapenwol in gebruik. Die waren een keer bij de Lidl te koop. En heel opvallend is dat de was en vooral mijn handdoeken een stuk zachter uit mijn wasdroger komen. Ik raad ze dan ook iedereen aan.