Nederland kampt voor het eerst sinds start coronapandemie met een (milde) recessie: wat betekent dit?
Publicatiedatum: 17 augustus 2023
Nederland is in een recessie beland, na eind 2022 nog aan zo’n recessie ontsnapt te zijn. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in augustus 2023 bevestigd. Wat betekent dit concreet? En wat zijn de gevolgen voor de economie op langere termijn?
Wat is een recessie?
Het CBS spreekt van een economische recessie, omdat de Nederlandse economie in 2 achtereenvolgende kwartalen (aangeduid met Q) is gekrompen. In Q2 (april, mei, juni) van 2023 gaat het om een daling van 0,3 procent, in vergelijking met het vorige kwartaal Q1 (januari, februari, maart 2023). En in Q1 van 2023 is er weer een krimp van 0,4 procent geweest, ten opzichte van de laatste maanden van 2022.
Hoe bijzonder is een recessie in Nederland?
De dreiging van een recessie hangt al langere tijd in de lucht, mede door de energiecrisis en inflatie in 2022. In Q4 van 2022 is de recessie nog afgewend, door een economische groei van 0,6 procent ten opzichte van Q3 van 2022. Maar een half jaar later is het dus alsnog zover. Het is de eerste recessie in Nederland sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus in 2020. Verder hebben we de kredietcrisis (2008/2009) en de eurocrisis in Zuid-Europa (2011/2012) gehad, met in beide gevallen een recessie tot gevolg.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor deze recessie?
Dat Nederland juist nu in een recessie is beland, is opvallend, gezien de ontwikkelingen om ons heen. In Duitsland is er een stagnatie van de economie (geen groei, maar ook geen krimp), maar België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben juist te maken met economische groei. “Maar dat heeft er ook mee te maken dat Nederland vroeger gepiekt heeft, de jaren na corona groeiden wij sneller”, citeert RTL Nieuws Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Na de coronapiek zijn veel Nederlanders weer meer geld uit gaan geven, aan bijvoorbeeld vakanties en horeca. Maar inmiddels is er een kentering en dalen onze uitgaven, terwijl de boodschappen ook duurder worden. Daar komt bij dat Nederland meer heeft geïmporteerd dan geëxporteerd.
Gaan we een economische crisis tegemoet?
De kersverse recessie zal geen grote gevolgen hebben, verwachten experts. Normaal gesproken gaat een economische crisis gepaard met faillissementen, ontslagen en grote werkloosheid, maar dat is medio 2023 niet het geval. En het lijkt er allerminst op dat het op korte termijn zo ver gaat komen. De arbeidsmarkt is zelfs zo krap dat er voor elke 100 werklozen 122 vacatures zijn. Volgens Van Mulligen is er slechts sprake van een ‘milde verkoudheid’ in de Nederlandse economie. Hij hoopt dat deze recessie juist kan leiden tot een meer ontspannen arbeidsmarkt, waardoor bedrijven gemakkelijker aan personeel kunnen komen.
Wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?
Jan-Paul van de Kerke (ABN Amro) kijkt ook niet op van de recessie in Nederland, terwijl naburige landen wel in de plus staan. ”Wij hebben die groei al achter de rug. België en Frankrijk zijn die nog aan het inhalen. We staan er niet slechter voor dan de rest van Europa”, aldus de senior econoom van de bank tegenover het ANP. De economie van Nederland zal de komende 2 jaar weer licht groeien, met af en toe een kleine terugval, denkt hij.
(Bron: CBS, ANP, NOS, RTL Nieuws, Grant Thornton. Foto: Shutterstock)