Handige trucjes om het schillen en pellen van eten makkelijker te maken
Publicatiedatum: 25 september 2023
Wanneer u vaak pijn, reuma of simpelweg niet zoveel kracht meer in uw handen heeft, kan het best een klus zijn om eten te bereiden. Denk aan het schillen van aardappels of een komkommer. Of het pellen van een ei, knoflook of mandarijn. Gelukkig zijn er handige trucjes om dit simpeler te maken.
Handig voor mensen met reuma, maar ook zonder
Reuma Nederland deelt een video met ambassadeur Anita Witzier, die laat zien hoe u het uzelf gemakkelijker kunt maken in de keuken. Maar ook zonder reuma zijn deze manieren handig om te gebruiken.
Aardappels niet schillen voor het koken
Wie graag gekookte aardappels eet, maar een hekel heeft aan het schillen ervan, moet vooral even doorlezen. Want het vele werk van het schillen kan een stuk gemakkelijker. Snijd een rauwe aardappel over de breedte in met een mes. Niet te diep, maar dat er een scheur in het velletje komt. Doe dit bij alle aardappelen.
Kook ze zoals u wenst. Pak een bak met koud water en ijsklonten en doe de aardappels hier 5 seconden in na het koken. Ze laten schrikken onder de koude kraan kan ook. De schil van de aardappel is nu losser geworden en die kunt u er gemakkelijk aftrekken. Werk vanuit het midden naar de zijkant. Zo hoeft u niet eindeloos met een mesje in de weer.
Tomaat ontvellen
Hetzelfde trucje werkt trouwens ook met een tomaat. Aan de onderkant een kruisje zetten, even in kokend water leggen en vervolgens in een ijsbadje. Daarna is het velletje zo los te trekken.
Komkommer schillen
Iedereen heeft zo z’n eigen manier om de schil van groente of fruit te halen. De ene gebruikt een aardappelschilmesje, de ander een kaasschaaf of juist een dunschiller. En sommige mensen laten de schil juist erom zitten, dat kan ook. Maar wie de schil van een komkommer af wil halen, kan toch het beste een dunschiller gebruiken. Dit handige mesje snijdt namelijk aan 2 kanten. In plaats van lange stroken van boven naar beneden te maken, kunt u heen en weer schaven. Dan gaat het schillen ineens een stuk sneller!
Een rijpe perzik schillen
De zomer is bij uitstek de tijd voor de perzik. Deze vrucht kan met en zonder schil gegeten worden. Maar voor wie hem graag zonder eet, hebben we ook een tip. Snijd voorzichtig een kruisje aan de onderkant van de vrucht. Via de loslatende uiteindes kunt u gemakkelijk de velletjes lostrekken. Dit werkt overigens wel alleen bij een rijpe perzik. Wat u kunt doen bij een onrijpe perzik, vertellen we in een eerder artikel.
Een pompoen makkelijk schillen
Aan het einde van de zomer is het weer tijd voor de pompoen. Het is een hele klus om deze van zijn schil te ontdoen, omdat het erg hard is. Ook het doorsnijden van een pompoen is vaak een onmogelijke klus. Gelukkig zijn daar ook handigheidjes voor. Zo kunt u de pompoen het beste eerst warm maken, daardoor worden zowel de schil als het vruchtvlees een stuk zachter. Lees hoe u dit het beste kunt doen in ons eerdere artikel.
Een ei of teentje knoflook pellen
Heeft u moeite om een ei te pellen of het vliesje van een teentje knoflook af te krijgen? Daar zijn ook makkelijkere manieren voor. Voor eieren zijn er meerdere manieren, maar 1 daarvan werkt ook voor knoflook. Kook het ei zoals u gewend bent en houd even onder de koude kraan. Heeft u meerdere eieren? Stop ze daarna terug in de pan en leg er een deksel op. Heeft u 1 ei? Pak dan een glas of klein bakje met deksel. Door de pan of het bakje te schudden, breekt de schil en laat los. Zo heeft u in korte tijd een gepeld, schoon ei om te eten.
Met knoflook werkt dit ook. Pak 1 of meerdere teentjes en stop ze in een afgesloten bakje of potje. Schud even heen en weer en het velletje laat los. Wanneer het vlies erg vast blijft zitten, kunt u eerst de knoflook een klein beetje plat drukken, door het snijvlak van een groot mes erop te leggen. Druk vervolgens met uw platte hand op het mes om de knoflook iets in te deuken. Stop vervolgens in het potje of bakje en schud weer even.
Een mandarijn pellen
Ook het pellen van een mandarijn kan een stuk gemakkelijker. Deze methode zorgt ook meteen voor een stuk minder draadjes, witte laag en vieze handen. Snijd de kop en kont van de mandarijn eraf en zet op 1 van de platte kanten op een plank. Snijd nu aan 1 kant de schil door. Vouw de mandarijn open en alle partjes liggen mooi voor u op een rijtje.
(Bron: Reuma Nederland, 24Kitchen, Culy, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Beste lezer,
U geeft in bovengenoemd artikel aan dat sommige producten makkelijker te schillen zouden zijn. Dat wat u beschrijft is misschien makkelijker met geen beschadigde vingers. Ik heb al vele manieren geprobeerd, waaronder ook degenen die u hierboven noemt, maar dat werkt allemaal niet. Pijn en stramme vingers zijn anders dan gezonde vingers. Als u echt wilt weten hoe het voelt om te schillen met Reuma, Artritis, EDS of Artrose neem dan eens contact met de reuma vereniging en doe een aangepast pak met handschoenen aan die nabootsen hoe het is om deze aandoeningen te hebben en kom dan met adviezen. Nu lijkt het voor mij dat u deze aandoeningen alleen maar aanstellerij is.