Vroeg ontbijten én vroeg avondeten: kunt u hiermee het risico op diabetes type 2 verkleinen?
Publicatiedatum: 21 augustus 2023
Diabetes komt bij meer dan 1 miljoen Nederlanders voor. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen type 1 (te lage aanmaak van insuline) en type 2 (ongevoeligheid voor insuline). Diabetes type 2 komt verreweg het vaakst voor, maar u kunt de kans op deze aandoening verkleinen met een gezonde levensstijl. Ook de tijdstippen waarop u eet, kunnen hierin een rol spelen, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.
Diabetes type 1 en 2
Ongeveer 9 van de 10 diabetespatiënten hebben type 2, die vaak pas op latere leeftijd optreedt. Dat kan te maken hebben met erfelijke aanleg, maar ook met een ongezonde levensstijl. Zo gelden overgewicht, roken, te weinig beweging en een tekort aan slaap als risicofactoren voor diabetes type 2. Uw eetpatroon kan ook bijdragen aan het verkleinen van de kans op diabetes type 2. Hoe gezonder u eet, hoe lager immers het risico op overgewicht. Daarnaast is het van belang dat u zo veel mogelijk vaste tijden aanhoudt voor uw maaltijden. Vooral een gezond ontbijt is hierbij van groot belang.
Vroeger ontbijten, lagere kans op diabetes type 2
Mits u dit ontbijt vroeg op de ochtend nuttigt, zo stellen onderzoekers uit Barcelona. Deze onderzoekers hebben in de zomer van 2023 hun bevindingen gepubliceerd, na een onderzoek met 100.000 deelnemers. Hieruit blijkt dat ontbijten voor 8.00 uur het gezondst is. Want als u dit pas na 9.00 uur doet, heeft u volgens dit onderzoek 59 procent meer kans op diabetes type 2. Ook als u het ontbijt helemaal overslaat, loopt u meer risico.
Wat is eTRF?
Verder kan het helpen als u vroeg op de dag uw avondeten nuttigt, blijkt uit weer een andere studie. Onderzoekers uit New York hebben zich gericht op het zogeheten Early time-restricted feeding (eTRF), een vorm van intermittent fasting (periodiek vasten). Eén van de bekendste vormen van intermittent fasting is het 16/8-schema. Dat wil zeggen dat u al uw maaltijden in een tijdsbestek van 8 aaneengesloten uren eet, om vervolgens 16 uur lang te vasten. In het geval van eTRF zit er ook 8 uur tussen ontbijt en avondeten, maar dan wel zo vroeg mogelijk op de dag. U eet bijvoorbeeld alleen tussen 8.00 en 16.00 uur.
Kan zo’n eTRF-regime helpen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen?
Om het verband tussen eTRF en diabetes aan te tonen, hebben onderzoeker Joanne Bruno en haar collega’s 10 proefpersonen met obesitas of een voorstadium van diabetes geselecteerd. Zij hebben afwisselend 1 week aan eTRF gedaan en 1 week gedurende de hele dag gegeten. Volgens Bruno zijn de 1e bevindingen alvast veelbelovend. “Ons onderzoek toont aan dat de bloedsuikerspiegel van de deelnemers, die slechts één week aan eTRF hadden gedaan, minder schommelde”, citeert de wetenschappelijke nieuwssite Scientias haar.
Waarom kan intermittent fasting helpen om diabetes te voorkomen?
Het vergt discipline om een eTRF-schema of een andere vorm van intermittent fasting langere tijd vol te houden. Maar dat het een hulpmiddel kan zijn om het risico op diabetes type 2 te verkleinen, dat is al langer bekend. “Eet je niks, dan komen je organen tot rust. Je geeft je lichaam de tijd om te herstellen”, vertelt Jaap Seidell, professor in de voedingswetenschappen, in 2019 al in Tijd voor MAX. “Als je een bepaalde periode niet eet, dan is je lichaam niet continu bezig met het verwerken van allerlei voeding, koolhydraten, vetten en suikers.” Met eTRF lijkt er nog een extra voordeel te zijn. Als u vroeger op de dag uw calorieën binnenkrijgt, loopt u minder lang met een verhoogde bloedsuikerspiegel rond. En u kunt ook nog gewicht kwijtraken met zo’n aangepast eetpatroon.
(Bron: Archief, Thuisarts, Diabetesfonds, HuffPost, Scientias. Foto: Shutterstock)