De vaatwasser inruimen soms voer voor discussie, maar hoe moet het nou echt?
Publicatiedatum: 7 augustus 2023
In menig huishouden is de vaatwasser inruimen voer voor discussie. Veel mensen hebben er een eigen methode voor, maar hoe moet het nou echt? Is er een perfecte of meest efficiënte manier? We hebben het onderzocht en onderstaande tips voor u samengesteld.
Niet voorspoelen
Iets wat soms ook voor discussie bij de vaatwasser inruimen zorgt, is of de vaat wel of niet moet worden voorgespoeld. In principe is dat zonde van uw tijd, want het is niet nodig. Sterker nog, het vaatwasmiddel werkt beter wanneer u het niet doet. Wanneer de afwas al is schoongespoeld voordat u het in de vaatwasser zet, hebben de enzymen uit het wasmiddel namelijk niets om aan vast te kleven. Daardoor kan het middel niet optimaal reinigen. Bovendien krijgt de vaatwasser de verkeerde indruk. Wanneer er geen restjes loskomen, krijgt de machine het idee dat die dan blijkbaar zijn aangekoekt en dan zal hij langer reinigen.
Wel is het goed om erg grove etensresten (bijvoorbeeld van aangekoekte pannen) te verwijderen, voordat u de afwas in de vaatwasser stopt. Maar het is echt niet nodig om sausresten en dergelijke weg te spoelen. Dat kan uw vaatwasser prima zelf.
Niet te leeg en niet te vol
Het is vervolgens belangrijk om de vaatwasser optimaal te beladen. Het is voor zowel de portemonnee als het milieu zonde om hem al aan te zetten als hij nog niet vol is. Maar u moet de vaatwasser ook weer niet té vol stoppen. Als u bijvoorbeeld borden en pannen op elkaar stapelt, kan het water niet alle vaat bereiken. Met als gevolg dat niet alles optimaal schoon wordt en sommige delen opnieuw moeten worden afgewassen.
Houd deze onderdelen vrij
Zorg ervoor dat het klepje waar het vaatwasmiddel in zit, ongehinderd kan openen. Anders wordt de vaat alleen met water gereinigd. Hetzelfde geldt voor de sproeiarm, deze moet vrij blijven, zodat hij kan rondraaien. Controleer daarom altijd even of dit het geval is, door hem een slag te draaien voordat u de vaatwasser inschakelt.
Vaatwasser inruimen, de ideale indeling
In het bovenste gedeelte komen kopjes, glazen en schalen. Plaats die ondersteboven en zo, dat ze elkaar niet raken. Ook voorwerpen van plastic komen bovenin, zodat ze niet vervormen door de warmte onderin. Door ze naast keramieken voorwerpen te zetten, drogen ze sneller. Om die reden kunt u ze ook het beste schuin plaatsen, zodat het water er nadien beter vanaf loopt. Ook holle voorwerpen of met randen plaatst u het best schuin.
In het onderste gedeelte hebben de waterstralen meer kracht. Plaats hier pannen en andere vaat, zoals borden, die de sterkste reiniging nodig hebben. Plaats de bovenzijden altijd naar het midden van de machine gericht. Dan kan het spoelwater er het beste bij.
Zilver kan in contact met andere metalen roesten of beschadigen. De combinatie roestvast staal en zilver kan bijvoorbeeld corrosie veroorzaken. Zilveren voorwerpen kunt u daarom het best met de hand afwassen.
Goed om te weten: bij veel vaatwassers kan de bovenste verdieping in hoogte worden bijgesteld. Door hem wat hoger te plaatsen, passen er hogere borden of pannen onder. En door hem wat naar beneden bij te stellen, passen er hogere glazen in.
Bestek op zijn kop of rechtop?
Moet het bestek rechtop staan, of toch op zijn kop het bestekmandje in? Volgens experts is de beste manier om en om. Op die manier wordt het bestek het schoonst. Kijken we alleen naar veiligheid en hygiëne, dan kunnen ze het best op hun kop de vaatwasser in. Met het handvat naar boven dus. Op deze manier voorkomt u namelijk dat u zich openhaalt aan scherpe messen of de punten van een vork. Ook vergemakkelijkt dit het uitruimen, omdat u het bestek zo aan de handvatten kunt oppakken. Bovendien is het hygiënischer, aangezien u zo het gedeelte dat in contact komt met eten niet met uw handen aanraakt.
Er zijn ook vaatwassers waar het bestek in het bovenste gedeelte in een speciale besteklade kan liggen. Plaats in dat geval onderling voldoende ruimte tussen het bestek, zodat het spoelwater overal bij komt en stapel het niet teveel.
Grote messen, en ander groot keukengerei kunt u het beste ook in het bovenste gedeelte leggen. Een soeplepel daarbij met de holle kant naar beneden, zodat hij niet vol met water komt te staan.
(Bron: archief, Quest, Consumentenbond, RTL Nieuws, Culy, WikiHow, VT Wonen. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wel lepeltjes en messen waar mosterd aan zit schoonspoelen. Dan krijg je geen roestvlekken op ander bestek of stalen voorwerpen!
Zoals er geschreven wordt, is het het beste om de borden met de bovenzijde van borden naar het midden te plaatsen, echter bij de meeste vaatwassers zijn de rekken zo geplaatst dat je de borden met de bovenzijde naar de buitenkant plaatst.
Tevens is het beter om de bovenkant van de borden naar onder te plaatsen zodat de stralen van de vaatwasser direct tegen de bovenkant spuit en niet zoals nu tegen de onderkant van het bord.