Een cake bakken klinkt simpel, maar is stiekem toch best lastig.

Veelgemaakte fouten bij het bakken van een cake

Een eigen gebakken cake heeft toch iets extra’s, in plaats van een kant-en-klaar gekochte variant. Het is ook leuk om samen met de (klein)kinderen te bakken. Maar dan willen we wel dat het resultaat goed is. Hieronder leest u over veelgemaakte fouten bij het bakken van een cake. Dus na het lezen weet u precies wat u níét moet doen.

Gescheurd, te droog, te nat

Het komt vaak voor dat een cake aan de bovenkant openscheurt, dat hij te droog of juist nog te nat is. Of dat gedroogd fruit of stukjes chocolade naar de bodem gezakt zijn tijdens het bakken. Dit is allemaal te voorkomen.

De ingrediënten niet op kamertemperatuur hebben

Tijdens het maken van het beslag kan het al op een heleboel punten fout gaan. In recepten staat vaak dat de ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn. Is de boter of zijn de eieren kouder dan andere ingrediënten? Dan is de kans groot dat het gaat schiften. En dat is te voorkomen door te zorgen dat alle producten dus dezelfde temperatuur hebben.

bakken
Lees ook: Zo blijft iets lekkers bakken betaalbaar

Het beslag is geschift

Is de botercrème geschift? Dan is het nog op te lossen. Zet de kom in een schaal met warm water, zo krijgen alle ingrediënten dezelfde temperatuur. Met een föhn de kom verwarmen werkt trouwens ook. Bij geschift cakebeslag werkt het ook om de keukenmachine heel lang te laten draaien. Dan gaat het beslag weer uit de schift, om het zo te noemen.

Een ingezakte cake

Aan de smaak ligt het niet, maar het oog wil ook wat. Een ingezakte cake ziet er niet zo mooi uit. Dit is te verhelpen. Een cake zakt vaak in doordat het beslag te luchtig is geklopt. Hoe langer u het beslag geklopt heeft, hoe luchtiger het is. En daardoor ook hoe groter de kans dat hij inzakt nadat hij uit de oven komt. En de zwaartekracht speelt dan ook nog mee. Belangrijk is daarom om niet langer te kloppen dan nodig. Om een cakebeslag te maken, wordt als laatste pas bloem toegevoegd. Zodra alle bloem opgenomen is, kunt u stoppen met mixen.

Meten is weten

Waar bij koken nog weleens iets uit de losse pols toegevoegd kan worden, is dat bij bakken een heel ander verhaal. De verhoudingen in recepten zijn er voor een reden. Een paar gram meer of minder kan dus zeker een verschil maken in de uitkomst van de cake. Volg dus precies wat er staat. Dat geldt ook voor de ingrediënten die er staan. Want bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda. En volg ook de stappen van het recept. Lees voordat u start met bakken het hele recept door, om te weten wat u te wachten staat.

ingrediënten
Lees ook: Hier kunt u eieren en andere ingrediënten mee vervangen tijdens het koken

Een te droge cake

Een goede cake is nog een beetje vochtig. Een te droge versie is dus niet het beoogde resultaat. De oplossing zit er niet in om meer vocht aan het beslag toe te voegen, maar juist de temperatuur van de oven en de baktijd zijn belangrijk. In de oven verdampt er namelijk ook vocht uit de cake. Hoe heter de oven, hoe meer er verdampt. Dit geldt ook voor hoe lang een cake erin staat. En een heteluchtoven wordt vaak warmer dan een elektrische. Verlaag dan de temperatuur met 10 tot 20 procent.

Basisrecept cake

Robèrt van Beckhoven heeft zijn basisrecept van een cake met ons gedeeld.

Dit is het recept

De vulling zakt naar de bodem

Hoewel volgens Robèrt het niet altijd te voorkomen is dat de vulling naar de bodem zakt, zijn er wel manieren om het te verminderen. Wanneer u gedroogd fruit, noten of rozijnen toevoegt aan het beslag, zakt dit tijdens het bakken omlaag. Door de stukjes door de bloem te halen, krijgt het iets meer grip en zal het minder erg zakken.

Recepten

Zin gekregen om een cake te bakken? Het basisrecept van Robèrt staat hierboven. Andere variaties met cake kunt u vinden op onze receptenpagina.

(Bron: Heel Holland Bakt, RTL Nieuws, Culy. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ikke says:

    Ik lust alleen maar spacecake