wisselvallig

Het weer: wisselvallig zomers

De seizoenen zijn een zegen van onze breedtegraad. Ze sturen het verlangen. Zomerliefhebbers veren in april op bij het vorderen van het voorjaar. Wie juist niet goed tegen de warmte kan, verheugt zich richting september op de lager staande zon.

Vroeger in de Wageningse weerkamer voelde het altijd enorm geinig om op 21 juni eventjes luidkeels te melden dat de dagen nu gelukkig weer korter werden en voorzichtig een neuriënd ‘Jinglebells’ in te zetten. Inmiddels ligt de langste dag ook alweer achter ons. We weten al deels hoe de zomer van 2023 de boeken ingaat. We bevinden ons in de bekende hondsdagen, van oudsher het warmste en vochtigste deel van de zomer. Klimatologisch is augustus een relatief natte maand, vanwege de buien die door warmte en vocht gevoed worden. Daarbij vangen de kustprovincies doorgaans de meeste nattigheid op.

Wisselvallig met gematigde middagtemperaturen

Het lijkt de komende tijd tamelijk wisselvallig te zijn. Lagedrukgebieden vertoeven vaak tussen IJsland en Scandinavië en aan de zuidzijde daarvan ligt de straalstroom. Deze jet stream is meestal afwezig in de zomer, maar lijkt nu terug van weggeweest. Het leidt tot de passage van buienzones en tot redelijk gematigde middagtemperaturen. De maxima lijken veelal tussen 20 en 24 graden te variëren. Daar kan best ook eens een warmere dag tussen zitten, maar niet als reeks van zomerse dagen. Bovendien, met de straalstroom nabij, kan ook de wind bij tijden stevig blijven uithalen. En daarmee blijft de wind een opvallende verschijning deze zomer.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 30 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie