Hoe kunt u citroenen het beste bewaren?

De beste manieren om citroenen te bewaren

Citroenen zijn lekker verfrissend op een warme dag of handig om te verwerken in een gerecht wat nog een zuurtje mist. Maar dan gaan niet altijd alle citroenen uit het netje op of blijft u met een half stuk fruit achter. Hoe kunt u die dan het beste bewaren?

Buiten de koelkast

Een hele citroen blijft 1 tot 2 weken goed buiten de koelkast. Een halve moet wel de koelkast in. Dit kan met het snijvlak op een schoteltje of dek het af met huishoudfolie. Dek het niet af met aluminiumfolie. Het zuur uit het sap kan het folie aantasten, waardoor er kleine deeltjes in het fruit komen. Dat is niet direct schadelijk, zeker niet wanneer het af en toe gebeurt. Maar waar het voorkomen kan worden, is dat wel beter. Ook kan de smaak van de citroen verminderen, als het in aluminiumfolie zit.

Citroenen
Lees ook: MAX Vandaag puzzel: maak de citroenen compleet

Citroenen invriezen

Wie een heel netje citroenen gekocht heeft, maar het fruit verder weinig gebruikt kan de rest ook invriezen. Zo is er altijd wat op voorraad. Zowel schijfjes en partjes als een hele citroen kunnen ingevroren worden.

Schijfjes en partjes invriezen

U kunt ervoor kiezen om de citroen al meteen in kleine stukjes te snijden. Zo heeft u altijd een schijfje of partje bij de hand voor in een karaf water of ander drankje. Stop alle gesneden stukjes dan niet meteen in 1 zak. Dan vriest alles namelijk aan elkaar en is het lastig om 1 stukje los te krijgen. Leg de plakjes en partjes los van elkaar op een plank en wikkel hier huishoudfolie omheen. Doe het gehele pakketje in de vriezer. Zodra de stukjes bevroren zijn, kunt u ze van de plank halen en in een zakje stoppen. Als ze nu aan elkaar vriezen, dan zijn ze een stuk makkelijker los te krijgen. En een voordeel: de stukjes fruit blijft 8 tot 12 maanden houdbaar in de vriezer. Dat is een stuk langer dan de 1 tot 2 weken op de fruitschaal.

Een hele citroen invriezen

Maar ook de hele vrucht kan ingevroren worden. Maak het fruit dan eerst onder de kraan schoon. Droog goed af, anders bevriezen de waterdruppels die er nog aan zitten. Stop de citroen daarna in een hersluitbaar zakje. Volgens de culinaire website Culy zijn ze dan 4 maanden houdbaar. Haal een ochtend voor gebruik de citroen uit de vriezer en laat rustig ontdooien.

Recepten met citroenen

Zin gekregen om citroen in een recept te verwerken? Kijk dan eens op onze receptenpagina. Maak er bijvoorbeeld eens zelf limoncello van of een toetje met maar 3 ingrediënten: lemon posset. En Heel Holland Bakt heeft nog meer recepten om te bakken met citroen.

(Bron: Culy, Het Voedingscentrum, RTL Nieuws, Heel Holland Bakt FavorFlav. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie