De voor- en nadelen van lage en hoge wandelschoenen
Publicatiedatum: 15 juli 2023
Om probleemloos langere stukken te lopen, zijn goede wandelschoenen vereist. Maar kunnen dat beter lage of hoge exemplaren zijn? We zetten de voor- en nadelen van beide soorten schoenen op een rij.
Type wandelschoenen
Wandelschoenen worden ingedeeld in verschillende categorieën: van A tot D. A is vooral geschikt voor vlakke ondergronden en een categorie D-schoen voor zware tochten. En daar zit nog genoeg tussenin. In een eerder artikel vertellen we uitgebreider over waar de categorieën voor staan.
Voor- en nadelen van lage wandelschoenen
Lage wandelschoenen zijn relatief licht en bieden meer bewegingsvrijheid dan hoge wandelschoenen. Ze voelen daarmee comfortabel aan en kunnen prettiger zijn bij erg warm weer. Doordat ze de enkels vrij laten, loopt u daar geen risico op wrijving of blaren. Ze hebben een wat minder robuuste uitstraling en misstaan vaak ook niet onder uw gewone kleding, als u even niet wandelt.
Het nadeel van lage wandelschoenen is, dat ze beduidend minder steun geven en het risico op verzwikken dus groter is. Daarnaast komt er eerder water, zand of een steentje in de schoenen.
Lage wandelschoenen zijn vooral geschikt voor goed beloopbare paden, zonder al te veel hoogteverschillen.
Voor- en nadelen van hoge wandelschoenen
Hoge wandelschoenen geven veel steun en voorkomen het verzwikken van de enkels. Water, zand en steentjes komen er minder snel in terecht en dit is bijvoorbeeld een voordeel als u door nat gras loopt. Bij een steile afdaling zorgen ze ervoor dat u minder naar voren in de schoen glijdt en worden de tenen meer gespaard. In koude omstandigheden houden ze de voeten over het algemeen warmer dan lage wandelschoenen. Verder is de zool vaak wat stugger, wat een voordeel is op oneffen terrein. Dit is minder van invloed op uw voetzolen. Tenslotte beschermen ze de enkels tegen stoten en krassen.
Het nadeel van hoge wandelschoenen is, dat ze vaak een stuk zwaarder van gewicht zijn dan lage wandelschoenen. Dit maakt het lopen iets vermoeiender. Ze geven door hun hoogte wat minder bewegingsvrijheid en als ze niet helemaal goed aansluiten, is er een groter risico op schuren. Daarnaast wordt de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein beperkt.
Hoge wandelschoenen zijn vooral geschikt voor ongelijk terrein en bergachtige gebieden.
Conclusie
Het is van meerdere factoren afhankelijk of u beter voor lage of hoge wandelschoenen kunt kiezen. Het soort wandeling dat u gaat maken bepaalt dat in grote mate, maar er spelen ook persoonlijke voorkeuren mee. Zoals welk gewicht u prettig vindt aan uw voeten en hoeveel steun u nodig heeft. Ook zijn de weersomstandigheden van belang. Ook al loopt u op vlak terrein, kunnen hoge wandelschoenen soms bijvoorbeeld een betere keuze zijn, wanneer u te maken krijgt met veel regen of nat gras.
Om tot uw keuze te komen, kunt u de voor- en nadelen dus het beste tegen elkaar opwegen. Of, misschien nog beter: van beide soorten een setje meenemen, zodat u voor elke situatie voorzien bent. Maar er is nog een alternatief, veel merken wandelschoenen hebben naast lage en hoge opties ook een halfhoge schoen en dit kan een prima compromis zijn.
(Bron: archief, ANWB, wandelblog.nl, toeractief, indebergen.nl, bergwijzer.nl. Foto: Shutterstock)