huisdier

6 tips om te voorkomen dat uw huisdier wordt gestoken door een bij of wesp en dit moet u doen als het toch gebeurt

Het is vrijwel onmogelijk om uw huisdier uit de buurt van bijen en wespen te houden. En helaas hebben de vliegende diertjes ook nog eens een behoorlijke aantrekkingskracht op honden en katten. Ze willen ermee spelen of happen ze zo uit de lucht. Net als bij mensen kan dat vervelende gevolgen hebben. We geven tips over het voorkomen van een steek en vertellen wat u moet doen als het onverhoopt toch gebeurt.

Weer ze uit de tuin of van het balkon

Hoe minder wespen en bijen er in uw tuin of op het balkon rondvliegen, des te minder komt uw huisdier ermee in contact. Zorg er daarom voor dat u een eventueel wespennest zo snel mogelijk laat verwijderen. En bekijk de tips die we in een eerder artikel verzameld hebben, om wespen op afstand te houden. Daarbij werkt het goed om ze weg te lokken. Zo is een wespenval met een zoete vloeistof, waaruit ze niet meer kunnen ontsnappen, effectief om ze weg te houden. Diervriendelijker is het om in een uithoek van de tuin iets zoets te leggen, wat ze lekker vinden.

Horren plaatsen

Ook in huis kunnen wespen of bijen opduiken. Het is ondoenlijk om alle deuren en ramen gesloten te houden, zodat ze niet naar binnen kunnen. Maar door het plaatsen van horren kunt u dit zo veel mogelijk voorkomen. Komt er toch 1 binnen, verhuis uw huisdier dan direct naar een ander vertrek, zodat hij er niet achteraan kan gaan. En laat hem pas weer binnen als u het insect heeft verwijderd.

Lees ook: Een insect inslikken, kan dat kwaad?

Klamboe

Gebruikt u een bench voor uw hond, dan kunt u daar een klamboe overheen plaatsen. Ook als u dan even niet in dezelfde kamer bent, kan een wesp of bij niet zomaar ongezien bij uw dier in de bench opduiken.

Geef uw huisdier geen traktaties buiten

Bijen en wespen houden niet alleen van zoetigheden, maar ook van vlees. Het is daarom verstandig om uw hond of kat buiten geen voer of traktaties te geven. Dat geldt in het geval van honden ook voor een kauwbot. De geur ervan trekt de insecten aan, waarna ze ook op het bot kunnen gaan zitten. En dan kan uw hond ze tijdens het kauwen naar binnen krijgen en in de bek of keel gestoken worden. Heeft u buiten een waterbak staan, dek die dan af en controleer hem voordat u uw dier eruit laat drinken.

Gedrag afleren

Het gemakkelijkste is het om uw huisdier van kleins af aan af te leren om naar wespen en bijen te happen of ermee te spelen. Dat doet u met een kort commando als “nee” of “stop”. Ook op latere leeftijd kunt u alsnog aanleren dat ze bij dat commando moeten stoppen waar ze mee bezig zijn. Over het algemeen werkt dit beter bij honden dan bij katten, maar ook bij katten kan het op de langere termijn werken.

blaffen
Lees ook: Zo kunt u uw hond afleren te blaffen als de deurbel gaat

Lijn uw huisdier aan

Lijn uw hond tijdens het uitlaten aan. U heeft er dan zelf in de hand op of hij wel of niet achter bijen en wespen aan kan gaan.

Wat als uw huisdier toch wordt gestoken?

Zit de steek op het lijf, de staart of de poten, dan kunt u uw huisdier helpen door de pijn te verminderen. In het geval van een bijensteek blijft de angel achter. Die kunt u, met een zijwaartse beweging, verwijderen met uw nagel, bankpas of bot mes. Gebruik geen pincet, want daardoor kan er meer gif uit de angel worden gedrukt. Hierna kunt u de steek het beste koelen. Doe hiervoor een koelelement of ijsblokjes in een doek en houd dit tegen de plek. Koel nooit rechtstreeks op de huid. Overleg met uw dierenarts welk verzachtend middel u er eventueel op kunt smeren, zoals menthol of Calendula crème.

huisdier

Wanneer contact opnemen met de dierenarts?

Bij een steek in de bek of keel kan er een zwelling optreden van de tong of keel. Neem daarom direct contact op met uw dierenarts. Die kan uw huisdier onder andere een prik geven, om de reactie te verminderen. In zeldzame gevallen kan een huisdier een allergische reactie krijgen. Die wordt dan suf, kortademig, kan schokkerig reageren en in het ergste geval in coma raken. Dan is spoed vereist. Ook als een steek in 1e instantie niet ernstig lijkt, maar uw dier na verloop van tijd zich toch ziek begint te voelen, is contact met de dierenarts nodig.

(Bron: archief, RTL Nieuws, dierenarts.nl, medpets.nl, allesoverhondenrassen.nl, dierenapotheker.nl, dier.nu, AniCura, Univé. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie