hypochondrie

Voortdurend bang dat u een ernstige ziekte heeft? Dit is er te doen aan hypochondrie

Denkt u bij elk pijntje of plekje het ergste? En lijkt elke omschrijving van een ziekbeeld op u te slaan? Dan zou er wel eens hypochondrie in het spel kunnen zijn. Hoe het ontstaat en wat eraan te doen is, leest u hieronder.

Hypochondrie of ziekteangststoornis?

De meeste mensen kennen wel de omschrijving hypochondrie, maar in de psychiatrie wordt de aandoening ook wel omschreven als ziekteangststoornis of ziektevrees. Bij deze angststoornis bent u voortdurend bang dat u iets onder de leden heeft. Deze angst blijft vaak ook aanwezig na onderzoek door een arts en diens geruststelling dat er echt niets aan de hand is.

Slaapangst
Lees ook: Wat is slaapangst en hoe komt u er weer van af?

Oorzaken van hypochondrie

In Nederland hebben zo’n 6 op de 100 mensen ermee te maken en het treft evenveel mannen als vrouwen. Het ontstaan van hypochondrie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan erfelijkheid een rol spelen. In sommige families speelt het meer dan andere. Angst voor ziektes kan ook met opvoeding te maken hebben. Het kan dan zijn aangeleerd, omdat bijvoorbeeld één van de ouders erg bang is om iets op te lopen. Maar het kan ook zijn dat u er extra gevoelig voor bent. Sommige mensen hebben sneller angstklachten dan andere. Zo kan het zijn dat u in uw beroep veel te maken krijgt met zieke mensen. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Terwijl uw collega’s dan nergens last van hebben, vreest u wel dat een ziektebeeld dat u meegemaakt heeft, ook voor u geldt. Andere oorzaken zijn nog een nare ervaring in het verleden of wanneer u op jonge leeftijd ernstig ziek geweest bent.

Hoe uit hypochondrie zich?

Zoals hierboven beschreven, bent u voortdurend bang voor een erge ziekte. Doordat u angstvallig op allerlei symptomen let, voelt u ook van alles. Zelfs na een geruststelling van een arts blijft u zich zorgen maken. Door de angst kunt u te maken krijgen met allerlei lichamelijke klachten. Zo kunt u hartkloppingen krijgen, moeite met ademen, misselijk worden, duizelig zijn, hoofdpijn krijgen of zelfs flauwvallen. Uiteindelijk voelt het of u geen controle meer over uzelf heeft en dat u gek wordt of doodgaat. Dit wakkert de angst vervolgens nog meer aan, waardoor u in een cirkeltje terechtkomt. De ene persoon maakt voor elk geval een afspraak bij de huisarts, terwijl de ander de arts juist mijdt, uit angst voor wat die zal vinden. Ook leest de 1 alles wat er over ernstige ziektes te vinden is, terwijl de ander juist helemaal niets wil weten van dodelijke ziektes.

Slaapangst
Lees ook: Wat is slaapangst en hoe komt u er weer van af?

Wat is er aan hypochondrie te doen?

In milde gevallen kan het helpen om uzelf af te leiden en om de situatie te relativeren. U kunt hiervoor een dagboek bijhouden en beschrijven of er echt een reden is voor uw angst. Bedenk een oorzaak voor uw klachten die geen kwaad kan. Bedenk u dat bijvoorbeeld hoofdpijn ook vele onschuldige oorzaken kan hebben, zoals slaapgebrek.

Door rustig te ademen en ontspanning te zoeken, neemt de ergste stress vaak af. Maak bijvoorbeeld een wandeling of bel iemand om uw zorgen van u af te praten.

Helpt dit niet, dan is het verstandig om de hulp van een professional in te roepen. In 1e instantie kunt u uw huisarts daarvoor benaderen. Zo nodig krijgt u een doorverwijzing naar een psycholoog. Diegene kan u met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie aanleren om gedachten over een fatale afloop om te zetten in onschuldigere gedachten. Dankzij de hulp nemen de spanningen en daarmee de lichamelijke klachten af. Er komt zo vertrouwen dat er inderdaad niets aan de hand is. Het kan zijn dat de hypochondrie na verloop van tijd weer terugkeert. Maak dan opnieuw een afspraak bij uw huisarts of keer terug naar de psycholoog die u eerder geholpen heeft.

Grijp in elk geval niet naar alcohol, drugs of rustgevende medicijnen. Die helpen misschien even, maar lossen het probleem niet op.

(Bron: Thuisarts.nl, RTL Nieuws, umcg, psyned.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie