In Italië heel bekend, hier nog wat minder: type 00-bloem en semola
Publicatiedatum: 10 juli 2023
Meel en bloem zijn er in allerlei soorten en maten. In Nederland hebben we al veel soorten, maar in andere landen hebben ze ook eigen soorten. Zo is in Italië type 00 en type 0-bloem heel gangbaar, net zoals semola. We leggen uit wat het is.
Zelf pasta en pizza maken met type 00-bloem en semola
Wie zelf pasta of pizza wil maken, zal de benamingen weleens voorbij zien komen. Vooral in de echte Italiaanse recepten worden deze soorten namelijk gebruikt. Semola en bloem type 0 vaker voor pizza en bloem type 00 voor pasta.
Wat is bloem type 00 en 0?
Bloem type 00 geeft aan dat het de fijnste soort meel is die er bestaat. De 00 geeft aan hoe fijngemalen het is. Ook is er nog bloem type 0, dit is iets grover dan de 00, maar nog steeds ook erg fijn. De bloem die we in Nederland verkopen is niet van het type 00. Patentbloem is dan de meest fijngemalen variant. Maar steeds meer supermarkten verkopen type 00, soms onder de naam ‘bloem voor pastadeeg’ of ‘bloem voor pizzadeeg’. Op de zij- of achterkant staat dan meestal wel vermeld of het om type 00 of 0 gaat.
Daarnaast bestaat ook nog bloem type 1 en 2. Type 1 bloem bevat meer zemelen en tarwekiemen, bloem type 2 heeft een grovere korrel en heeft meer vezels. Bent u op zoek naar een basisrecept voor pasta? Heel Holland Bakt heeft een recept online staan. Dan kunt u daar vervolgens zelf deze ravioli van maken. En kijk voor meer pasta-inspiratie op onze receptenpagina.
Wat is semola?
Om zelf pizzadeeg te maken, gebruiken ze in Italië semola. De Nederlandse vertaling is griesmeel. Maar het is niet de soort griesmeel die we kennen van de pap. Deze hardere meelsoort is geler van kleur. Omdat het wat grover is, past het goed bij pizzabodems. Al zijn er ook pastasoorten te maken met semola. Tijdens een vakantie in Italië van de redactie van MAX Vandaag hebben we spaghetti leren maken met alleen semola en water.
In het Nederlands spreken we ook wel van durumtarwe, in het Italiaans is het dan semola di grano duro. Robèrt van Beckhoven gebruikt het in zijn recept voor pizzabodems. Naast pasta en pizza kan er trouwens ook brood mee gebakken worden. Er zitten veel gluten in, waardoor het een elastisch deeg wordt.
(Bron: Heel Holland Bakt, Miljuschka, Foodies Magazine, demolenwinkel.nl, Italieplein.nl, pizza-ovens shop. Foto’s: Shutterstock)