Naar cookieinstellingen
Een doormidden gesneden ananas, met harde kern.

Gooi de harde kern van een ananas niet weg, maar gebruik het

Met warm weer is een verse ananas een lekkere smaakmaker. Gewoon om zo los op te eten, op de barbecue of in een taart verwerkt. Voor gebruik snijden we het binnenste gedeelte weg. Deze harde kern is niet het lekkerste stuk. Maar weggooien is ook zonde. Het is namelijk wel te gebruiken. 

Het ananashart, oftewel de harde kern

De harde kern, ook wel het ananashart genoemd, is wat meer vezelig, harder en heeft minder smaak dan de rest van de ananas. Daarom eten we het vaak niet op. Maar het is wel eetbaar, zowel rauw als bewerkt. Er zijn meerdere manieren om de harde kern te verwerken.

Maak er ananas ijsblokjes van

Snijd de ananas zoals u gewend bent. In dit artikel staat een tip hoe u dat kan doen. Snijd het hart vervolgens in kleine blokjes. Stop deze in een diepvrieszak of -bak en vries in. Als u op een later moment een smaakje wilt geven aan water, kan er zo’n blokje ananashart in gestopt worden. Het geeft dan een vleugje ananassmaak af aan het water. En het staat ook nog eens heel zomers, met zo’n geel blokje in het water.

De bevroren blokjes zijn ook goed te verwerken in een smoothie. Eventueel met bevroren stukjes van de rest van de ananas.

Maak van de harde kern puree

Om het ananashart zachter te maken, kan het gekookt worden in water. De kooktijd hangt af van de grootte en hoe rijp de vrucht is. Daarna kan het makkelijker gesneden en gepureerd worden. De puree kunt u verder voor verschillende bereidingen gebruiken. Denk aan een (alcoholvrije) zomercocktail, soep of smoothie. Maar ook bij de yoghurt of met een paar ananasschijven als toetje.

Rasp het harde deel van een ananas

Mist een gerecht nog net een lichtzoete smaak en iets knapperigs? Rasp dan het ananashart eens en gebruik dit. Lekker voor over een salade of een gerecht waar al ananas in verwerkt is, zoals deze zoetzure kip met ananas. Kijk voor meer recepten met ananas op onze receptenpagina.

Een goede stof (die ook zorgt voor het prikkelende gevoel)

In ananas, en vooral ook in de harde kern, zit bromelaïne. Dit stofje zorgt ervoor dat ananas bij sommige mensen in de mond prikt. Maar het is ook een goede stof. Het wordt medicinaal ingezet, heeft van nature ontstekingsremmende eigenschappen en heeft invloed op onze immuuncellen.

(Bron: Culy, Dole, 24Kitchen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.