Hartaanval maandagochtend

Waarom de meeste hartaanvallen voorkomen op maandagochtend

Voor een hartaanval gelden meerdere risicofactoren. Welke dag van de week het is, is één van die risicofactoren, stellen meerdere onderzoekers. Want vooral op maandagochtend neemt de kans op een hartaanval toe, blijkt uit deze bevindingen. Hoe is dit opmerkelijke gegeven te verklaren?

Waarom is de kans op een hartaanval groter op maandagochtend?

In mei 2023 verschijnt een onderzoek naar ruim 10.000 (Noord-)Ierse ziekenhuisopnames wegens hartklachten. De onderzoekers zien een opvallende piek op de maandagochtend, het begin van de werkweek. Volgens hen kan dit duiden op een verband tussen hartproblemen en het 24-uursritme van ons lichaam, waarin we slapen en wakker worden.

In het weekend kan dit 24-uursritme afwijken van ons doordeweekse ritme, als u later opstaat en gaat slapen dan gewoonlijk. Als we dan na het weekend weer aan het werk gaan, moet ons lichaam extra hard werken, stelt de Utrechtse hoogleraar Rick Grobbee (Klinische Epidemiologie). “Het is het opstarten van al onze systemen op maandagochtend. En een contrast met de dagen daarvoor”, vertelt hij in EenVandaag (NPO Radio 1). “Wat je ziet, is dat de hartfrequentie en de bloeddruk dan hoger is. En met name de combinatie van die 2, waarschijnlijk is dat één van de redenen”, doelt hij op de verhoogde kans op een hartaanval.

hartaanval
Lees ook: Winterweer vergroot kans op hartaanval

Hoe kunt u zorgen voor een gezond 24-uursritme?

Volgens Grobbee zijn er op maandagochtend zelfs 20 procent meer hartaanvallen. Het begin van een nieuwe werkweek kan gepaard gaan met extra veel stress, één van de factoren die bij kunnen dragen aan een hartaanval. Als u stress ervaart, gaat uw hartslag namelijk omhoog en dat kan gevaarlijk zijn. Ook als u te weinig slaapt, kan dat problematisch worden, omdat uw bloeddruk juist tijdens uw slaap omlaag gaat.

Met een regelmatig slaappatroon, ook in het weekend, kunt u dus gezondheidsproblemen voorkomen. De overgang van zomer- naar wintertijd (of andersom) is potentiële bedreiging voor dit slaapritme. Een jetlag na een lange vliegreis verstoort ons 24-uursritme nog extremer. Wat u daaraan kunt doen, leggen we in dit artikel uit. En wat als u na een vakantie, op een verantwoorde manier, weer in het ritme van de werkweek moet komen? Dat kunt u hier lezen.

Orthosomnia
Lees ook: Orthosomnia, waarom komt deze slaapstoornis juist nu zo vaak voor?

(Bron: De Telegraaf, British Heart Foundation, EenVandaag, Hartlongcentrum, Hartstichting. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie