Warme temperaturen dit weekend, maar pas wel op met zwemmen in zee zegt de Reddingsbrigade
Publicatiedatum: 8 juni 2023
Vanaf vrijdag 9 juni 2023 stijgt de temperatuur in Nederland. De verwachting is dat het voor het eerst dit jaar een echt strandweekend gaat worden. Met temperaturen die richting de 30 graden kunnen lopen, is het aanlokkelijk om verkoeling van het water te zoeken en te gaan zwemmen. Maar let wel op, want het water is nog erg koud. Met name het zeewater.
Zwemmen in een koude Noordzee
Die oproep doet Reddingsbrigade Nederland. “De Noordzee zit nog maar op 13 graden”, laat woordvoerder Ernst Brokmeier aan MAX Vandaag weten. Een korte plons langs de kant, waar de voeten de grond nog kunnen raken, is geen probleem. Maar wie echt gaat zwemmen, moet voorzichtig zijn.
Kramp krijgen tijdens het zwemmen
Door het grote temperatuurverschil kan het lichaam in de kramp raken. Op 1 of 2 plekken is dat nog niet zo erg, maar als het hele lichaam verkrampt door de kou, is het kritiek. Wie besluit om te gaan zwemmen dit weekend doet er daarom goed aan om iemand op de kant te hebben die meekijkt. “Of ga met meerdere mensen het water in, dan kun je elkaar helpen”, legt Brokmeier uit. “Maar blijf bij voorkeur op een plek met grond onder je voeten.”
Snel afdrijven door aflandige wind
Wat dit weekend ook nog meespeelt, is de aflandige wind. “Dat is aan de ene kant heel fijn, want daarom wordt het zo warm. Maar ga je met een luchtbed de zee op of ga je echt zwemmen, dan drijf je sneller van de kust af. En terugkomen is dan tegen de wind in lastiger.”
Het koude voorjaar helpt niet mee
Reddingsbrigade Nederland waarschuwt dit jaar extra, omdat we een koud voorjaar hebben gehad. In 2022 is het voorjaar al warmer, waardoor de watertemperatuur ook al hoger ligt begin juni. Volgens de woordvoerder zullen de reddingsposten langs de kust dit weekend goed bemand zijn. “Iedereen beseft wel: het wordt echt heel mooi weer en voor het eerst echt een strandweekend.”
Verschil tussen de zee en een plas, ook met zwemmen
Zwemmen kan natuurlijk ook in een plas in de buurt. Deze is een stuk minder diep dan de zee. En hoe ondieper water is, hoe sneller het opwarmt. Maar let ook hier op, zegt de Reddingsbrigade. De meeste recreatieplassen hebben een ballenlijn. Het water daarvoor is ondieper en zal gevoelsmatig warmer zijn. Maar na de ballenlijn kan het ineens stuk dieper worden en is het water ook kouder. “Daar zit ook het gevaar”, zegt de woordvoerder.
Het Nationaal Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan gaat nog niet in werking, voor zover bekend is. Dit wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte of extreem hoge temperaturen wordt verwacht. Hiervoor moet de maximumtemperatuur minimaal 4 dagen achter elkaar boven de 27 graden uitkomen. Maar niet alleen de temperatuur speelt een rol. Ook de nachttemperatuur, gevoelstemperatuur en luchtvochtigheid tellen mee.
Informatie en tips over de hitte
De een vindt de zomerse temperaturen heerlijk, de ander kan er niet goed tegen. Wie informatie of tips zoekt voor omgaan met de hitte, kan terecht in ons hittedossier. Daarnaast kunt u ook per onderwerp de artikelen vinden.
(Bron: Reddingsbrigade Nederland, RIVM, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Kwallen en Open Riool er naast die gaat lozen?
Ik heb nu klein zwembad achter ’t huis in broeikas, water bleef hierdoor schoner en ook snel warm.
Daar zout erin en je zwemde lichter, voor kleinkinderen + Opa die snel moe is komt dat zoute water prima uit.
Ook geen zand tussen je tenen en biertje + koelkast er naast!
Ook IJs betaalbaar uit de super en buren komen ook al.
Als je bad niet te diep is en in broeikasje van voordelige plastic folie vallen de kosten best mee.
Dat ik maar 85 cm water heb, kan zitten of zwemmen en dieper hoeft niet.