Mislukte quiche? Niet meer met deze tips
Publicatiedatum: 16 september 2023
Een quiche lijkt simpel om te maken, maar vaak gaat het toch nog fout. De vulling blijft te nat, het geheel wordt juist te droog of alles heeft te weinig smaak. Met onderstaande tips zal de quiche niet meer mislukken.
Het begint met het deeg
Een quiche kan gemaakt worden met verschillende bodems. Zo kunt u kiezen voor een hartig deeg, wat vergelijkbaar is met een bros en hartig zanddeeg. Maar ook bladerdeeg of filodeeg. De meeste quiches worden met bladerdeeg gemaakt. Kies in dit geval, als dat mogelijk is, voor koelvers bladerdeeg, in plaats van de diepvries variant. Dit komt de smaak ten goede. Ook bieden steeds meer supermarkten koelvers quiche- en taartdeeg aan. En uiteraard kunt u bladerdeeg ook zelf maken. Robèrt van Beckhoven legt in een video bij Heel Holland Bakt uit hoe dit moet.
Bak de bodem eerst blind
Een veelvoorkomende fout bij het maken van een quiche is dat de bodem zacht en slap blijft. Door de vochtige vulling van ei en melk of room, wordt de bodem sompig en gaart niet goed. Ook smaakt het niet lekker. Voor een groot deel is dit op te vangen door de bodem eerst blind af te bakken.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en leg hier het deeg in. Duw het niet te strak aan, dan kan het gaan scheuren. Leg hier vervolgens weer een vel bakpapier op en doe er een blindbakvulling op. Dit kunnen speciale bakbonen zijn, maar ongekookte rijst of andere gedroogde bonen werken ook. Gooi de rijst of gedroogde bonen na het bakken weg, het is niet meer te gebruiken in andere gerechten. Bak de bodem in ongeveer 10 tot 15 minuten af op 180 tot 200 graden.
Instrijken en nog even in de oven
U kunt ervoor kiezen om de quiche daarna zonder vulling nog 5 minuten te bakken. Dan krijgt het alvast een beetje kleur. Als extra zekerheid om een slappe bodem te voorkomen, kunt u direct nadat de bodem uit de oven komt het instrijken met een dun laagje ei. Zet de bodem dan nog even kort terug in de oven, maximaal 5 minuten.
Het melk of roommengsel
Een officiële quiche wordt gemaakt met eieren en melk of room. Volgens de culinaire website Culy is de perfecte verhouding voor een standaard quiche 4 eieren en 480 milliliter melk of room. Wat er verder in gaat, kunt u zelf kiezen. Kijk eens wat er nog in de koelkast ligt aan restjes groenten bijvoorbeeld. Voor inspiratie kunt u kijken op onze receptenpagina. Er is genoeg keuze. Nog meer inspiratie nodig? Heel Holland Bakt heeft ook nog een aantal recepten.
Vlees en groenten toevoegen
Hoewel een quiche vaak langere tijd in de oven staat, garen niet alle groenten goed genoeg in deze tijd. Vooral de hardere groenten garen niet helemaal. Het is aan te raden om deze vooraf te koken, bakken of te grillen. Nadat de groenten gekookt of gebakken zijn, moeten ze wel goed gedroogd worden, anders wordt de vulling alsnog te nat. Grillen werkt vaak beter, hierdoor verliest de groente al wat vocht, maar blijft de smaak behouden. Groenten uit de diepvries gebruiken kan ook, maar zorg hier ook voor dat ze goed droog zijn als het eenmaal ontdooit is.
Gebruikt u gehakt in de quiche? Kies dan voor een magere variant. Deze heeft minder vet en zorgt ervoor dat de quiche droger blijft. Spek kan in een quiche Lorraine natuurlijk niet ontbreken. Bak het spek uit voordat het in de vulling gaat en laat vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.
Gedroogde kruiden of toch verse?
Het klinkt misschien als een open deur, maar gebruik verse kruiden in de quiche. Dat geeft veel meer smaak af, dan de gedroogde versie. Breng de quiche goed op smaak, want na het bakken verliest de vulling vaak iets aan smaak. Dus ietsje extra kruiden mag in dit geval wel.
De quiche opbouwen
Als de bodem blind is afgebakken, kan de quiche verder opgebouwd worden. Leg hiervoor eerst alle groenten en/of het vlees op de bodem. Schenk daarna het mengsel van de eieren en melk of room en kruiden eroverheen. Liefhebbers van kaas kunnen zowel in de vulling als bovenop een laagje kaas toevoegen. Kies een kaas uit die goed bij de vulling past. Zoetere smaken kunnen juist een wat pittigere kaas gebruiken. Gebruik niet teveel, vooral kazen die goed smelten kunnen zorgen dat het geheel erg nat blijft.
De oventijd
Hoe lang een quiche in de oven moet, ligt erg aan uw eigen oven en de grootte van de vorm. Maar de minimale baktijd is zeker 30 minuten, op 180 of zelfs 200 graden. Een lagere temperatuur kan ook, bijvoorbeeld 170 graden, hierdoor gaart de vulling wat beter zeggen sommige koks. Dan moet de quiche uiteraard ook langer in de oven. Steek een satéprikker in het midden van de taart om te kijken of het gaar is. De vulling mag nog licht vochtig zijn, want de quiche gaart nog na, wanneer het uit de oven komt.
Laat de quiche wat afkoelen
Een quiche kan zowel koud als warm gegeten worden. Maar voor het beste resultaat is het verstandig de quiche eerst af te laten koelen voordat u gaat eten. Zo wordt het geheel nog iets steviger en valt het ook niet uit elkaar bij het aansnijden.
1 grote quiche of toch meerdere kleintjes?
Blijft de grote quiche mislukken? Dan is het ook nog een optie om meerdere kleine quiches te bakken. Er gaat minder natte vulling in, waardoor het makkelijker gaart. En wanneer u alleen bent of juist meerdere gasten heeft, zijn kleinere porties ook handig. U maakt ze bijvoorbeeld in een muffinvorm.
(Bron: Culy, 24Kitchen, Miljuschka, Libelle-lekker.be, leukerecepten.nl. Foto’s: Shutterstock)