Wat is een zonneboiler en is het beter dan zonnepanelen?
Publicatiedatum: 5 juni 2023
Zonnepanelen zijn inmiddels een vertrouwd gezicht in het straatbeeld. Maar kent u de zonneboiler ook al? Als u een zonneboiler laat installeren, kunt u met zonne-energie voor warm water zorgen. Hoe werkt dit in de praktijk?
Waar bestaat een zonneboiler uit?
Een zonneboiler is een installatie voor uw woning, die uit meerdere onderdelen bestaat. Op het dak liggen zonnecollectoren, die de warmte van de zon opvangen en opslaan. Via een leidingensysteem bereikt deze warmte het voorraadvat met water, in uw woning. Tot slot bevat de installatie een naverwarmer (meestal is dat uw warmtepomp, combi- of hr-ketel). Deze springt bij als het water uit zichzelf niet warm genoeg wordt, bijvoorbeeld in de wintermaanden.
Hoeveel kost een zonneboiler?
De aankoop van een zonneboiler is een prijzige operatie. Voor een huishouden van 3 personen geldt 2,5 vierkante meter zonnecollectoren en een voorraadvat van 120 liter als standaard. In dat geval kan de hele installatie ruim 3.000 euro kosten. Een huishouden van 5 personen (4 m2 zonnecollectoren, voorraadvat van 180 liter) kan zelfs meer dan 5.000 euro kwijt zijn. Maar met de gemiddelde zonneboiler kunt u wel zo’n 20 jaar vooruit. Let er wel op dat u een erkend bedrijf inschakelt voor de installatie of eventuele reparatie.
Hoeveel bespaart u met een zonneboiler?
Volgens Milieu Centraal kan het gebruik van een zonneboiler 40 à 50 procent energieverbruik schelen, onder de douche en in de keuken. Al moet de naverwarmer dus af en toe een handje helpen, vooral in de donkere dagen. De stand van de zonnecollectoren kan al een heel verschil maken. Want deze collectoren vangen uiteraard de meeste zonne-energie op als ze niet in de schaduw liggen. Gericht op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten, in een hoek van 20 tot 60 graden, dat zijn de ideale omstandigheden voor de zonneboiler.
Hoeveel u precies bespaart aan gas, hangt af van hoeveel wam water uw huishouden verbruikt. Voor een huishouden van 3 personen houdt Milieu Centraal een gemiddelde besparing van 160 kubieke meter per jaar aan. In 2023 is het prijsplafond voor gas en elektriciteit van kracht, met een maximum van 1,45 euro per m3. Met dit tarief zou het dus een besparing van 232 euro per jaar betekenen. Een huishouden van 5 personen bespaart volgens deze berekening 230 m3 en 333,50 euro.
Komt u in aanmerking voor een ISDE-subsidie?
Bovendien kunt u een ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) krijgen, als u een zonneboiler laat installeren. Als u hier inderdaad voor in aanmerking komt – de precieze voorwaarden voor de subsidie vindt u hier – kunt u 30 procent van de totale aanschafprijs terugkrijgen. In de praktijk betekent dit meestal een korting tussen de 850 en 2.000 euro. Raadpleeg daarnaast de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal en Rijksoverheid. Want mogelijk gelden in uw woonplaats en/of provincie extra subsidieregels.
Liever een zonneboiler of zonnepanelen op het dak?
Waar zonnepanelen u elektriciteit opleveren, zorgt een zonneboiler dus voor warm water. Het is in theorie mogelijk om beide systemen in huis te hebben, maar daarvoor heeft u wel veel ruimte (en geld) nodig. Als u een keuze moet maken, wat kunt u dan het beste doen? Dat hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoeveel ruimte u op het dak heeft. Als die ruimte beperkt is, kunt u beter een zonneboiler dan zonnepanelen plaatsen. Met een zonneboiler zorgt u bovendien niet voor een extra belasting van het toch al overvolle elektriciteitsnet. Ook uw warmwaterverbruik speelt een rol. Een huishouden met veel personen verbruikt veel warm water en kan dus relatief veel geld besparen met een zonneboiler.
Daar staat tegenover dat u met zonnepanelen sneller uw investering terugverdient, zeker zolang de salderingsregeling nog van kracht is. Zo’n regeling bestaat voor zonneboilers niet: als u meer warm water opwekt dan u nodig heeft, kunt u dit niet terugleveren. Bovendien zorgen zonnepanelen voor meer CO2-besparing dan een zonneboiler en hebben ze meestal een hoger rendement.
(Bron: Milieu Centraal, Algemeen Dagblad, Margriet, Kemkens, Energiewacht.nl, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Citaten uit dit artikel: “Als de ruimte (bedoeld wordt hier: op het dak. De hiernaast ook nog benodigde binnenruimte wordt nog buiten beschouwing gelaten) beperkt is, kun je beter een zonneboiler dan zonnepanelen plaatsen”. Maar verderop: “Daar staat tegenover dat u met zonnepanelen sneller uw investering terug verdient”. En nog iets verder: “Bovendien zorgen zonnepanelen voor meer CO2 besparing dan een zonneboiler en hebben ze meestal een hoger rendement”. Ik kan de eerste opmerking niet rijmen met de twee daarop volgende. Een betere conclusie lijkt mij: in Nederland kun je beter zonnepanelen plaatsen dan een zonneboiler, omdat de CO2 besparing per vierkante meter dak hiermee, vanwege het klimaat hier, hoger is. Dit nog afgezien van het voordeel, dat het plaatsen van zonnepanelen geen leidingwerk, geen voorraadvat binnen en geen antibevriezingsvoorziening vereist.
Mijn (ons) huis heeft een shingles dak. Lijnrecht op het zuiden, dus dat is prima.
Maar:
Mijn gemeente nam enkele jaren geleden deel aan een project genaamd ‘De Groene Zone’ (Zuidoost Brabant).
Ruim gesubsidieerd en zichzelf terugbetalend, aldus de publiciteit: ‘Zonnepanelen Gratis op het Dak’, luidde één van de slogans, opgetekend uit de mond van een wethouder.
Eén probleem: ‘Nee, op shingles daken maken wij geen zonnepanelen’ was het eindoordeel van ‘De Groene Zone’. Deze Groene Zone bleek achteraf niet anders of meer te zijn dan 1 enkele aannemer, met 1 ‘project manager’. Bedankt dan.
Latere pogingen liepen op niets uit, vanwege ‘overvolle agenda’s’, of, eerlijker ‘het is ons technisch te lastig’. Bedrijven zaten er niet op te wachten. (dit is een zeer korte weergave van het geheel)
Tja, de Vereniging Eigen Huis. Zonnepanelen gezamenlijk inkopen, ook leuk.: maar na het invullen van de vragenlijst bleek ook hier het shingles dak een struikelblok: doen we niet.
Een verzoek aan de VEH om hier ’s aandacht aan te besteden is (voor zover mij bekend) nooit gehonoreerd. Ook het herhaalde verzoek om toelichting werd niet beantwoord.
Inmiddels zijn we een aantal jaren verder, terugverdienen wordt moeilijker (leeftijd), maar bezuinigen is goed, toch?
Een zonneboiler dan maar. Gezellig oogt het niet, zo’n bolle tank op je dak, maar goed.
Volgens het terugverdienmodel zal het zo’n 10 jaar duren voor het break-even punt is bereikt.
Als de aangebrachte lelijkerd dan nog in perfecte staat is, is dat meegenomen…..
We denken er nog maar even over na 🙂
Overigens: met een shingles dak kan inmiddels best het een en ander qua zonnepanelen, maar ga eerst ’s praten met je (brand/opstal)verzekering, dat wordt nogal ’s vergeten.
Succes allemaal & laat je zonne-energie niet hacken 🙂 !
Brandgevaar is vermoedelijk niet de reden om geen zonnepanelen op shingles te monteren: bij mij liggen er 11 panelen, met ballaststenen op hun frame, ‘los’ op plat bitumendak en op een bloedhete dag is het onder de panelen koeler dan erboven. Zou het niet zo kunnen zijn, dat montage op een schuin dak door de shingles heen moet en dat dit niet goed blijvend waterdicht te krijgen is? Dan is er bij monteren van een zonneboiler dezelfde moeilijkheid.
Wij hebben 26 jaar een zonneboiler die werkt nog 100 %.
Gas kraan gaat het voor jaar dicht tot het najaar.
Altijd warmwater. de wasmachine staat er op aangesloten ook de afwasmachine werkt op heet water.
Nog een groot voordeel is dat de waterdruk van het warme water net zo groot is als van het koude water..
Het is mijn beste investering geweest van de laatste jaren.
Ik zeg doen.