Dropshipper

Pas op voor onbetrouwbare webwinkels en online oplichting: wat zijn dropshippers en hoe herkent u ze?

Bestelt u wel eens online artikelen via webwinkels? Zorg dan dat u dit bij een betrouwbare partij doet. Het is dan ook zaak om de zogeheten dropshippers te herkennen. Een dropshipper is niet per definitie onbetrouwbaar, maar het is wel extra belangrijk dat u goed op uw hoede bent.

Wat zijn dropshippers?

Een dropshipper beheert een eigen webwinkel, maar heeft geen voorraad. Hij of zij plaatst uw bestelling door naar een andere partij, bijvoorbeeld uit China. De dropshipper bestelt dus zelf het gewenste product bij een andere leverancier, die het uiteindelijk doorstuurt naar u. Deze vorm van zakendoen is legaal, bevestigen de Kamer van Koophandel en ACM ConsuWijzer. Voor de beheerder van een webwinkel is het zelfs een voordelig verdienmodel, omdat die geen voorraad hoeft bij te houden of personeel in dienst moet nemen.

Wat zijn de mogelijke gevaren van inkopen bij dropshippers?

Maar ga dus wel goed na of een dropshipper betrouwbaar is. Want voor u als consument liggen oplichting of andere ongemakken op de loer. Zo portretteert Radar Anne, die online een colbertje bij webwinkel ByZaaza heeft gekocht. “Op de foto stond een heel mooi colbertje. En toen ik het kreeg, was het hele dunne glanzende ‘flodderstof’”, vertelt ze. Het bestelde colbertje blijkt dus van lage kwaliteit te zijn, afkomstig uit China. Anne krijgt vervolgens te maken met een nauwelijks te bereiken klantenservice en moet meerdere boze e-mails sturen. “Als je iets wil bestellen, mailen ze gelijk terug. Op het moment dat je wil retourneren, hoor je eigenlijk niks…”, aldus de gedupeerde klant, die ook nog zelf de retourkosten moet betalen.

Dropshippers kunnen goedkoop hun spullen inkopen, uit China of een ander land buiten de Europese Unie. Soms vragen ze een veelvoud van de inkoopprijs aan u. Hierdoor betaalt u dus veel meer dan nodig voor uw online bestelling. Het kan bovendien een paar weken duren voordat het product bij u op de deurmat ligt. En een veiligheids- en kwaliteitsgarantie heeft u in principe ook niet. Het bestelde product controleren, dat wil of kan de dropshipper lang niet altijd. Stel dat het artikel te wensen overlaat? En dat u het retour wil sturen? Dan kunt u, naast de invoerkosten, ook nog met hoge retourkosten komen te zitten.

webwinkel
Lees ook: Winkelen bij webwinkel buiten Europa? Verdiep u in het retourbeleid

Hoe herkent u een dropshipper?

Of u nu bij een bekende of minder bekende webwinkel terechtkomt, zorg dat u weet met wie u te maken heeft. Dropshippers gebruiken vaak advertenties via social media, zoals Facebook of Instagram. Let daarbij goed op de voorwaarden voor uw online aankoop. Zit er een weinig reële korting van 50 procent op het product? Heeft u een bedenktermijn? Zijn de adres- en contactgegevens van het bedrijf openbaar? Waar kunt u terecht voor een eventuele retourzending, indien nodig? Als u geen retouradres kunt vinden, is dat in elk geval een teken aan de wand. Als de dropshipper vooraf niet vermeldt waar het retouradres zit en wie de retourkosten moet betalen, mogen die kosten niet voor uw rekening komen.

Een tip van Jeanine Janssen (MAX Ombudsman): zoek online de naam van de webwinkel op, met de term ‘klacht’ erachter. Sowieso kan het geen kwaad om te zoeken naar klantbeoordelingen en reviews, via meerdere sites. Krijgt de webwinkel alleen maar positieve commentaren op de eigen website en/of social media-kanalen? Dat hoeft niet alles te zeggen. Want dit kunnen zomaar gemanipuleerde reviews van nepprofielen zijn. “We hebben meegemaakt dat een verkoper op de reviewsite Trusted Shops meer dan 50 positieve reacties had en bij reviewsite Trustpilot niet 1. Dan moeten de alarmbellen afgaan”, aldus Marco van ’t Woudt (Consumentenbond) tegenover het Algemeen Dagblad.

Met enig zoekwerk op internet kunt u dus meer te weten komen over de dropshippers. Via Stichting Internet Domeinregistratie Nederland kunt u meestal inzien hoe lang de website van de webwinkel al in de lucht is. Is de registratie van de domeinnaam een recente datum, maar vindt u wel al tientallen positieve reviews? Wees dan op uw hoede. Daarnaast kunt u via de ScamCheck controleren of er al meerdere klachten over de webwinkel binnen zijn gekomen. In dit artikel geven we meer uitleg over de ScamCheck en wat u op die manier te weten kunt komen over een internetsite.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Algemeen Dagblad, Kamer van Koophandel, ACM ConsuWijzer, SIDN.nl, Veiliginternetten.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Jantienp says:

    Een mooi artikel op Facebook op Instagram? Bij twijfel maak ik een screenshot met mijn telefoon. Op Aliexpress kun je via een foto het product zoeken. Heel vaak is datzelfde artikel een product wat je zelf ook via Aliexpress kunt bestellen voor een fractie van de prijs.