Het weer: weersverwachting voor de langere termijn momenteel tamelijk ingewikkeld te maken
Publicatiedatum: 13 mei 2023
Het maken van een weersverwachting voor de langere termijn, voor over een week, is al 2 maanden tamelijk ingewikkeld. Er verschenen op de weerkaarten steeds weer hogedrukgebieden, telkens met over 1,5 week ook daadwerkelijk enige opwarming. Maar ondanks dat dit een keer of 5 zo in zicht was, gebeurde het lange tijd helemaal niet en vanaf midden april een paar keer kortstondig.
Kou boven Scandinavië maakt weersverwachting lastiger
De oorzaak van die complexe en moeilijk helemaal correct te krijgen verwachtingen, lag erin dat we ons steeds op het grensvlak van luchtsoorten bevonden. Er was sinds eind februari continu kou boven Scandinavië aanwezig, terwijl in de loop van maart het Middellandse Zeegebied (vooral Spanje) flink begon op te warmen. Op zo’n grensvlak zijn de details allesbepalend en dat uitte zich in de passage van meerdere regengebieden en geregeld kille omstandigheden.
Vorige lentes werd Scandinavië daarentegen al heel snel warm, was er dus maar een bescheiden temperatuurgradiënt en waren er weertechnisch weinig ‘grensvlakperikelen’ in onze contreien. De aanhoudende winterkou ebt momenteel uit Noord-Europa weg. Daarmee komt de weg steeds meer vrij om bij ons ook wat vaker en overtuigender mildheid te brengen.
Geregeld buienzones
Stabiele omstandigheden zitten echter nog steeds niet in het vat. Vanaf de oceaan naderen namelijk geregeld buienzones die ons in een groeizaam weertype houden. Deze neerslag lijkt ook over Frankrijk, de Alpen en delen van Italië te trekken. Zeker voor Zuid-Frankrijk en Noord-Italië komt deze nattigheid als geroepen. Ook bij ons zal het groen nog lang sappig blijven, dat is toch wel weer een voordeel.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2023. Foto: Shutterstock)