Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem: de bouwstijlen van Groningen
Door de eeuwen heen hebben verschillende bouwstijlen hun intrede gedaan in ons land. Het resultaat zijn steden vol prachtige gevels, markante huizen, kerken en andere gebouwen die met recht kunstwerken mogen heten. In de reeks Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt architectuurhistoricus Paul Rem u mee langs deze parels van de stad en vertelt u meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst. In deze aflevering neemt Paul Rem u mee langs de verschillende bouwstijlen in Groningen.
Italiaanse renaissance in Groningen
In deze aflevering komt de invloed van de Italiaanse renaissance op onze bouwkunst aan bod. En die is goed zichtbaar in de architectuur van Groningen. Neem het Stadhuis op de Grote Markt, een typisch voorbeeld van classicistische bouw uit eind 18e begin 19e eeuw. Deze bouw kenmerkt zich doordat er bij de bouw gebruik is gemaakt van verschillende elementen uit de klassieke oudheid.
Maar ook de Gotische bouwstijl is in Groningen terug te zien, zoals in de Martinikerk. Gebouwd in de 16e eeuw. Naast de bijzondere bouwstijl, is de binnenkant van de kerk op bijzondere wijze beschilderd met scènes uit het leven van Jezus met hier en daar een heel vroeg renaissance-motief. De beschilderingen zijn illustratief voor het leven in Groningen halverwege de 16e eeuw. En zo ontstaat de Nederlandse renaissance.
Nederlandse renaissance
De klassieke bouwkunst is ook terug te zien in het provinciehuis van Groningen. Paul Rem legt uit wat de overeenkomsten zijn tussen deze gevel en het Colosseum in Rome. Daarnaast vertelt hij wat de Romeinse aquaducten gemeen hebben met het Prinsenhof in de stad. Aan de rand van het centrum staat de Hoofdwacht. In dit gebouw komen de oer-Nederlandse baksteen en Italiaanse renaissance weer samen tot een prachtig staaltje Nederlandse renaissance. Het Goudkantoor op de Grote Markt in Groningen mag natuurlijk ook niet ontbreken. “Het kantoor uit 1635 is state of the art Nederlandse renaissance”, aldus Paul Rem. Het gebouw luidt tevens het einde van de gouden tijden van de Nederlandse renaissance in. De barok doet zijn intrede in Nederland.
Paul Rem vertelt
Architectuurhistoricus Paul Rem deelt met u zijn kennis over de Nederlandse bouwkunst. Want wat ziet u als u naar de gevels kijkt in Groningen? Hoe herkent u historische bouwstijlen? Wat is de functie van een bepaalde stijl en wat zegt het over het gebouw en de tijd waarin het is gebouwd? Laat u door Paul Rem meenemen langs de parels van de Nederlandse bouwkunst. Bekijk de video en u zult verrast zijn!
In de reeks Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt hij u ook mee door Haarlem, Utrecht, Hoorn & Enkhuizen en Amsterdam.
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Vandaag alleen Groningen bekeken. Prima zoals Paul Rem de verschillende architectuurstijlen uitlegt . Ik krijg meteen zin om de bouwwerken in het echt te bekijken. Helaas ligt Groningen niet echt naast de deur, dus dat zal nog even op zich moeten laten wachten. Wanneer ik weer eens in Groningen ben, ga ik zeker langs bij deze gebouwen.