Brabants worstenbrood van Dick
Publicatiedatum: 19 november 2015
Ingrediënten:
Voor de worstenbroodjes:
- 1 kilo bloem
- 3 deciliter water
- 3 deciliter melk
- 100 gram boter
- 40 gram gist (of 1 zakje gist)
Voor de boerenkool:
- 500 gram gesneden boerenkool
- 180 gram (maïs)kipfilet
- 1 ei
- 1 deciliter slagroom
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout
Voor de rookworst mayonaise:
- 90 gram eiwit
- 80 gram yoghurt
- 300 gram rookworst olie
- 5 gram sushi azijn
Bereidingswijze:
Van de boerenkool:
Blancheer de boerenkool. Laat deze goed uitlekken en zorg dat al het vocht eruit is na het blancheren. Maal fijn in de keukenmachine. Breng de boerenkool op smaak met de mosterd, peper en zout. Maak de keukenmachine schoon.
Snijd de kipfilet in stukjes. Doe in de (schoongemaakte) keukenmachine met de eieren. Meng dit geheel goed glad tot een farce en voeg langzaam koude room toe. Maak met behulp van plastic folie een worstje, rol deze luchtdicht op. Pocheer ineen pan met ruim water op 80 graden voor 10 minuten.
Van het worstenbrooddeeg:
Verwarm de over voor op 180 graden.
Met de bloem, water, melk, boter en gist tot een deeg. Rol het deeg uit.
Rol het worstje in het uitgerolde brooddeeg, en vouw het worstje dicht. Besmeer met eigeel, en bak af op 180 graden voor 8 minuten, of totdat het broodje goudbruin is.
Van de rookworst mayonaise:
Doe de yoghurt, eiwit en sushi azijn in een kom.
Voeg vervolgens druppelsgewijs de rookworstolie toe.
Serveer de rookworst mayonaise met het warme worstenbrood.
(Bron: Dick Middelweerd van Restaurant de Treeswijkhoeve)