Waar worden kappertjes van gemaakt?
Publicatiedatum: 29 mei 2023
Kappertjes vormen een lekkere extra aan een maaltijd. Ze zijn smakelijk als garnering over een pizza of carpaccio en ook een goede toevoeging voor bijvoorbeeld pasta of een salade. Maar waar zijn die friszure bolletjes eigenlijk van gemaakt?
Ongeopende bloemknopjes
Kappertjes zien er plantaardig uit en dat klopt ook. Ze zijn afkomstig van de kappertjesplant (Capparis spinosa). En dan specifiek van de ongeopende bloemknopjes. Die knopjes worden met de hand geplukt en vervolgens geconserveerd in pekelwater, olie of azijn. Het struikje groeit verspreid over het Middellandse Zeegebied. In landen als Griekenland, Italië en Spanje. Als u een potje met kappertjes koopt, dan zijn ze meestal verpakt in een lichtzure en / of zoute vloeistof. Ze geven daardoor een friszure / ziltige smaak aan gerechten.
Verschil kappertjes en kapperappeltjes
Naast kappertjes zijn er ook nog kapperappeltjes. Deze zijn wat groter en vaak voorzien van een steeltje. Ook kapperappeltjes zijn afkomstig van de kappertjesplant, maar in plaats van de bloemknopjes gaat het in dit geval om de onrijpe vruchtjes van de plant.
Kappertjes van Oost-Indische kers
Van de kappertjesplant zijn alle delen eetbaar. Naast de knopjes en vruchtjes, zijn ook de bladeren en wortels eetbaar. De Oost-Indische kers is ook zo’n plant waar meerdere delen eetbaar van zijn. En als u de zaden ervan inmaakt, dan geeft dat eenzelfde soort effect als bij de kappertjes van de kappertjesplant.
Kappertjes bewaren
Eenmaal geopend zijn kappertjes nog tot een maand te bewaren in de koelkast. Om te voorkomen dat er bacteriën of schimmels in de pot achterblijven, moet u altijd een schone lepel of vork gebruiken om ze eruit te halen. Als het vocht donker verkleurt of vies gaat ruiken, is de kans groot dat ze niet goed meer zijn.
Gerechten met kappertjes
Naast onder andere carpaccio kunt u kappertjes in nog veel meer gerechten verwerken. Zoals zalmtartaar, pasta met lamsoor en huzarensalade met zoete aardappel. Wanneer u ze toevoegt, hoeft u meestal geen extra zout meer te gebruiken. Aangezien kappertjes van zichzelf vaak al een zoute smaak meegeven.
(Bron: RTL Nieuws, Favorflav, Foodies Magazine, Culy, Voedingscentrum. Foto’s: Shutterstock)