Naar cookieinstellingen
Een vrouw eet een appel.

Een kruisreactie: door hooikoorts ineens allergisch zijn voor appels

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Gesnotter en rode, jeukende ogen zijn weer onvermijdelijk. Wie last heeft van pollen en grassen, kan ook ineens een allergische reactie krijgen op bepaald voedsel. Dit heet een kruisreactie. We leggen uit wat het is en hoe het komt.

Wat is een kruisreactie?

Een kruisreactie ontstaat doordat het lichaam niet altijd even goed onderscheid kan maken tussen eiwitten die sterk op elkaar lijken. Dit kan op verschillende manieren. Bij mensen met hooikoorts gaat het om de combinatie van pollen en voedingsmiddelen. Het lichaam denkt dan de allergie van hooikoorts te herkennen, maar eigenlijk is dit niet zo. De meest voorkomende klachten zijn tinteling en irritatie in de mond, keel en ogen.

Niet iedereen heeft er last van

Niet iedereen die hooikoorts heeft, krijgt een kruisreactie. Het is dus niet nodig om op voorhand bepaald voedsel niet meer te eten. De kruisreactie ontstaat trouwens niet alleen tussen pollen en voedsel, sommigen kunnen niet tegen latex en krijgen dan ook een kruisreactie met eten.

hooikoortsklachten
Lees ook: Welke gewassen veroorzaken de meeste hooikoortsklachten tijdens het hooikoortsseizoen en wanneer?

Welke pol of gras kruist met welk eten?

Niet elk eten reageert op elke pol of gras. We zetten op een rij wat met elkaar kruist.

  • Berk: appel, peer, kers, perzik, kiwi, hazelnoot, walnoot, wortel, aardappel en selderij.
  • Bijvoet: selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander en mosterd.
  • Gras: aardappel, tomaat, tarwe, pinda, soja en erwt.

De klachten kunnen ook wat anders uitwijzen

Het kan zijn dat u naast de bekende hooikoortsklachten ook ineens last krijgt van maag- en darmklachten of opgezette slijmvliezen in de mond. Dit hoeft geen kruisreactie te zijn, maar kan ook wat anders zijn. Hou dit dus goed in de gaten en kijk bij twijfel op de website van Thuisarts (de website van huisartsen) of bel uw huisarts.

Een kruisreactie of toch voedselallergie?

Wie tintelingen in de mond krijgt tijdens het eten, kan ook denken dat het om een voedselallergie gaat. Om dat vast te stellen kan het eten eerst zowel koud als warm geproefd worden. Is bij beiden de tinteling aanwezig? Dan is een bezoekje aan een allergoloog nodig. Die kan vaststellen of het om een voedselallergie gaat.

Een kruisreactie verminderen

Wat is er te doen tegen een kruisreactie? Het beste is om water te drinken en de mond te spoelen. En daarna het product niet meer te eten. Wat soms nog wel helpt, is om het product verwarmd te eten. De structuur van het eiwit verandert dan en het lichaam herkent het dan niet meer als zodanig. Wie geen appel kan eten, kan bijvoorbeeld wel appelmoes of appeltaart eten.

Meer weten over hooikoorts?

Bekijk dan de video van Dokter Teds Spreekuur over hooikoorts

(Bron: Margriet, stichting Voedselallergie, WUR, Antonius ziekenhuis, Plus Online. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.