Paul van Vliet

Cabaretier Paul van Vliet op 87-jarige leeftijd overleden

Cabaretier Paul van Vliet is dinsdag 25 april 2023 op 87-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Den Haag na een kort ziekbed. Dat heeft de familie van Van Vliet bekendgemaakt.

Cabaret Pepijn

Van Vliet start direct na zijn studie geschiedenis een eigen cabaretgezelschap in een eigen theater in Den Haag, Cabaret Pepijn. Het theater ontwikkelt zich tot een van de drukste theaters van Nederland in de jaren 70. Het theater is een kweekvijver voor jong cabarettalent. Onder anderen Youp van ‘t Hek, Herman Finkers, Jochem Myjer, Theo Maassen en Harrie Jekkers speelden er in hun eerste jaren. In 2001 fuseert het theater met Diligentia. Eén directie, maar van Vliet blijft betrokken.

Al tijdens de oprichting van het theater gaat Paul van Vliet solo de planken op. Zijn eerste voorstelling Een Avond aan Zee in het Kurhaus in Scheveningen is zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek. De voorstelling is zo’n succes dat het traditiegetrouw jaarlijks terugkeert naar het Kurhaus. De voorstelling loopt van 1975 tot 2004.

Van Vliet wordt ook bekend met typetjes als Majoor Kees en Haagse Benny. Muzikale hoogtepunten waren de liedjes Meisjes van dertien en Veilig achterop bij vader op de fiets. Van Vliet speelt tientallen jaren onemanshows in binnen- en buitenland.

Paul van Vliet terug naar Den Haag

Paul van Vliet verschijnt in vele voorstellingen. Hij is te zien in de Nederlandse productie van My Fair Lady, in verschillende toneelvoorstellingen en maakte vele solovoorstellingen. In 2012 verhuist Van Vliet terug naar Den Haag en lanceert de zondagmiddag voorstelling Zondag in Den Haag in de Koninklijke Schouwburg. De laatste jaren treedt Van Vliet nog wel eens op bij speciale gelegenheden.

Ambassadeur UNICEF

Naast zijn werk als cabaretier is hij sinds 1992 ambassadeur van UNICEF. 10 jaar geleden wordt door de hulporganisatie de Paul van Vliet Award in het leven geroepen, bedoeld voor organisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Bericht van de familie

“We zijn intens verdrietig maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend”, meldt zijn familie. “Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen.”

(Bron: ANP, NOS. Foto: ANP)

Geef een reactie