Laat de oorlog geen generaties duren, haal de oorlog uit een kind
Publicatiedatum: 18 april 2023
Terwijl wij in Nederland in vrijheid leven en vrede mogen vieren, groeien 230 miljoen kinderen wereldwijd op met oorlog en geweld. Oorlog bepaalt hun leven. Ook 10, 20 of 50 jaar later. De traumatische ervaringen die kinderen in conflictgebieden oplopen, worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. We kunnen kinderen uit een oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind? War Child zet zich in voor deze kinderen in oorlogsgebieden en dat is hard nodig.
Tijd voor MAX in het tegen van War Child
Dinsdag 18 april 2023 staat Tijd voor MAX volledig in het teken van kinderen die opgroeien met oorlog en geweld. Oud-politicus Hedy d’Ancona is te gast, zij vertelt over haar ontmoetingen in Libanon met Syrische vluchtelingen. Ernst Suur van War Child legt uit hoe zij kinderen helpen hun traumatische oorlogservaringen te verwerken en de Nederlands-Oekraïense zangeres Katie Koss treedt op en vertelt over haar reis voor War Child naar Moldavië.
De speciale uitzending van Tijd voor MAX is te zien op 18 april 2023 om 17.10 uur op NPO 1.
Veerkracht van kinderen
Psychosociaal welzijn staat centraal in de programma’s van War Child. Met muziek, spel en beweging spreken zij de veerkracht van kinderen aan. Zo leren kinderen zelf de touwtjes weer in handen te nemen.
Hedy d’Ancona bezoekt 11-jarige Nadine
Hedy d’Ancona groeide op in de Tweede Wereldoorlog. Ze reisde voor War Child naar Libanon, waar 2 miljoen Syrische vluchtelingen leven in armoede. In een vluchtelingenkamp ontmoet Hedy de Syrische Nadine. Ze is 11 jaar oud en vluchtte als baby met haar ouders, broers en zussen uit Syrië, nadat hun huis was verwoest door bombardementen. Nadine gaat gebukt onder de oorlogsverhalen van haar familie. Dankzij War Child krijgt ze psychosociale steun en leert ze voor het eerst in haar leven lezen, schrijven en rekenen
“De gezinnen die ik ontmoette, leven nog altijd met de gevolgen van oorlog“, vertelt Hedy d’Ancona. “In het War Child programma maken kinderen mee dat het leven ook een andere kant heeft. Ik kom daar in de klas en ik zie kinderen die zo gretig zijn, ze zijn ademloos aandachtig: een en al bereidheid om te leren. Ze doen spelletjes waarbij ze leren vertrouwen op anderen. Zo bouwt War Child aan de toekomst van kinderen. Is er iets mooiers te bedenken?”
Brahim uit Syrië
In Tijd voor MAX ook het verhaal van de 12-jarige Brahim. Ook hij vluchtte uit Syrië met zijn ouders. Het leven in Libanon is zwaar voor het gezin. Elke dag zamelt Brahim metaal en plastic in op straat, om geld te verdienen voor eten.
Zangeres Katie Koss heeft Oekraïense ouders. Het lot van Oekraïense kinderen gaat haar aan het hart. Afgelopen november reisde zij voor War Child naar Moldavië om samen met deze gevluchte kinderen muziek te maken. Katie vertelt in Tijd voor MAX over de kracht van muziek tijdens die ontmoeting.
Over War Child
War Child zet zich in voor een beter leven van honderdduizenden kinderen in oorlog. Ze helpen ze met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen. Ze zorgen ervoor dat ze leren lezen, schrijven, rekenen of een vak leren. En creëren een veilige omgeving waar ze weer tot zichzelf kunnen komen en een stabiele, vreedzame toekomst kunnen opbouwen. Dat doen we wereldwijd, omdat kinderen daar recht op hebben.
Laat oorlog geen generaties duren en help ons kinderen en hun families helpen met het verwerken van hun traumatische ervaringen. Bel 0800-1310 (gratis) of word direct donateur.
(Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door War Child)
Foto: © War Child