De koelkast schoonmaken.

Zo maakt u het beste de koelkast schoon

Het is misschien niet de leukste klus in het huishouden, maar ook de koelkast moet zo af en toe schoongemaakt worden. Het beste is om dit minstens elke 3 maanden te doen. We leggen uit hoe u dit aanpakt.

Het juiste moment om de koelkast schoon te maken

Het handigste is om de koelkast schoon te maken, voordat u de weekboodschappen doet. Dan hoeft u minder eten elders koud te houden. Als het koud genoeg is buiten, kunt u het eten daar even neerzetten en anders is het aan te raden om de producten koel te zetten in een koeltas met koelelementen of in een koelbox.

Controleer eten en drinken op houdbaarheid bij het eruit halen

Schakel voor het schoonmaken de koelkast uit en haal daarna al het eten en drinken eruit. Controleer meteen of alles nog goed op datum is. Pak de laadjes er ook uit. De planken kunt u eruit halen, maar dan kunnen ze met het afnemen wel glibberig worden. Daardoor is de kans dat ze uit uw handen vallen aanwezig. Dus de planken op hun plek laten zitten kan ook.

koelkast geur
Lees ook: Vieze geur in de koelkast? Zo voorkomt u het en zo komt u er vanaf

Ruim eerst de kleine viezigheden op

Als de koelkast leeg is, haal dan eerst alle kruimels en andere losse viezigheid weg. Dit kan met een kruimeldief, met de stofzuiger of met een doekje. Maak een sopje met warm water en wat neutrale zeep, allesreiniger of 1 eetlepel soda op 5 liter water. Ga met een doekje door de binnenkant van de koelkast. Droog de binnenkant na met een schone theedoek.

Denk ook aan het afvoergaatje in de koelkast

Maak ook het afvoergaatje van de koelkast schoon. Als de koelkast niet meer zo fris ruikt, is het goed om hiernaar te kijken. Als deze te vol of verstopt zit, komt er onderin de koelkast een laagje water te staan. Met een wattenstaafje of satéprikker kunt u de afvoer weer vrij maken. Het beste is om geen eten tegen de achterwand van de koelkast te zetten. Dit kan een verstopping voorkomen.

Het afvoergaatje in de koelkast.Het afvoergaatje zit in het midden aan de achterkant

Maak ook de rubbers van de koelkast schoon

Vergeet ook de rubbers in de koelkast niet. Hier kan veel vuil in gaan zitten. Draai de schoonmaakdoek om 1 vinger en ga met een vinger door de rubbers heen. Droog goed na met een schone doek.

Vergeet de buiten- en achterkant niet

Maak daarna ook de buitenkant even schoon met een doekje. Vergeet vooral ook de handgreep niet. Hier zitten ook veel bacteriën. Heeft u een vrijstaande koelkast? Maak dan eens per jaar ook het rooster aan de achterkant schoon. Als dit te stoffig is, kan de warmte niet goed worden afgevoerd en dat zorgt voor meer energieverbruik. Daarnaast is het ook nog eens brandgevaarlijk. Met een zachte borstel of de stofzuiger op een lage stand kan het stof verwijderd worden.

Zet alles weer (efficiënt) terug

Ruim daarna de koelkast in en zet hem weer aan. Tips om dit efficiënt te doen, hebben we in een eerder artikel beschreven.

(Bron: Consumentenbond, RTL Nieuws, 24Kitchen, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Amaranthus says:

    Mar bijna niemand heeft meer een vrijstaande koelkast. Vrijwel iedereen heeft zo’n “mooi” ingebouwd exemplaar. Dan kun je in veel gevallen nooit meer bij de stekker en erachter schoonmaken kun je al haast vergeten.