Naar cookieinstellingen
Een appeltaart met een raster bovenop.

Maakt zure room een appeltaart nóg lekkerder? We testen het!

Een appeltaart is altijd goed. Een klassieke taart, waar velen dol op zijn. Dus wanneer de redactie van MAX Vandaag leest dat deze taart nóg lekkerder gemaakt kan worden, zijn we geïnteresseerd. Zo wordt beweerd dat het toevoegen van zure room de taart romiger maakt. Nou, dan proberen we dat toch uit?

Vraagtekens bij zure room

De zure room moet toegevoegd worden aan het beslag van de appeltaart. Het zuur zou het zoete van de appels naar een ander niveau brengen. Maar we krijgen wat vraagtekens bij de zure room. Want onlangs schreven we een artikel over het verschil tussen crème fraîche en zure room. De uitkomst: zure room kan niet in warme gerechten gebruikt worden, omdat het dan kan schiften. Werkt het dan wel in een appeltaart? En is crème fraîche niet lekkerder, omdat daar meer melkvet in zit en dus romiger is? En is het überhaupt lekker om een roomsoort aan het beslag toe te voegen?

We bakken 3 verschillende appeltaarten

Daarom hebben we 3 varianten gebakken: de klassieke appeltaart, een versie met zure room door het deeg en een versie met crème fraîche door het deeg. Zo kunnen we de verschillen proeven. En 3 soorten appeltaart proeven is nooit verkeerd, toch?

3 verschillende appeltaarten.

Room door het deeg mengen

In het artikel van Libelle, waar we de tip van de zure room lezen, zeggen ze dat de zure room gewoon aan het beslag toegevoegd kan worden, zonder andere veranderingen. Ze noemen voor de 1e keer een bakje van 125 gram en als het lekker wordt bevonden kan er zelfs een bakje van 250 gram door. Wij houden het met zowel zure room als crème fraîche op 125 gram.

Verschil in structuur

Als we het deeg maken, merken we al verschil in structuur met de klassieke variant. De 2 varianten met room worden, logischerwijs, veel natter. Voordat we de appels schillen en kleinsnijden, leggen we de 3 soorten beslag in de koelkast. Als we daarna de appeltaarten opbouwen, blijft het deeg plakkerig en dik. Waar het klassieke deeg nog goed met de hand te verdelen is in de vorm, is bij de 2 anderen een lepel met wat warm water nodig.

Een mooie afwerking van de appeltaart maken

Als we een mooi raster bovenop willen maken, lukt dat met de klassieke variant goed. Maar ook hier merken we bij de andere 2 dat de structuur van het deeg anders is. Een raster maken gaat lastig, omdat het deeg hier te plakkerig en nat voor is.

Appeltaart met zure room en met crème fraiche.Links is de appeltaart met zure room, rechts met crème fraîche 

De smaaktest van de 3 appeltaarten

Na het afbakken en laten afkoelen volgt een dag later de smaaktest. De structuur van de taarten met een roomsoort erin is anders. Een klassieke appeltaart valt een beetje uit elkaar en de roomsoorten zijn compacter. Maar de toevoeging van zure room of crème fraîche is wel lekker. We merken dat deze 2 taarten minder zoet zijn. Meerdere collega’s geven aan dat er nog wel wat extra suiker in mag en dat terwijl er al suiker toegevoegd is.

En de winnaar is…

De klassieke appeltaart wint het toch nipt bij de meesten. Het mondgevoel is fijner bij deze klassieke, dan bij de andere 2. Tussen de zure room en de crème fraîche wint de crème fraîche. Deze is romiger van smaak. De zure room wordt wat vlak van smaak genoemd.

Conclusie

In onze eigen smaaktest wordt met een kleine meerderheid toch de klassieke appeltaart het lekkerst bevonden. Met op een goede 2e plaats de versie met crème fraîche. De zure room werd het minst gekozen als lekkerste versie. Dus wilt u een romigere versie van de appeltaart maken? Gebruik dan crème fraîche in plaats van zure room. En houdt u van een beetje zoet? Doe er dan wat extra suiker door. De klassieke appeltaart kan altijd, maar voor de afwisseling is het leuk om eens een andere versie te maken. Laat u weten welke u het lekkerste vindt?

Kijk voor meer appeltaarten op onze receptenpagina.

(Bron: redactie MAX Vandaag, Libelle. Hoofdfoto: Shutterstock. Foto’s in artikel: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.