Alle ingrediënten om er een goede Pasen van te maken
Publicatiedatum: 8 april 2023
De één staat met Pasen stil bij de wederopstanding van Jezus, de ander komt gezellig samen met familie om te brunchen en paaseieren te zoeken. 2 dagen vol tradities. Hoe u het ook viert, we zetten een aantal ingrediënten voor gezellige dagen op een rij.
De geschiedenis van paaseieren
Vandaag de dag gaan we met de (klein)kinderen paaseieren zoeken, die de paashaas zogenaamd verstopt heeft. Dat eieren aan Pasen verbonden zijn, komt al uit de voorchristelijke tijd. Toen al werden paaseieren in de boom gehangen. Het eten van eieren met deze feestdag komt waarschijnlijk doordat tijdens de vasten periode voorafgaand aan Pasen geen eieren gegeten werden. Maar kippen blijven wel doorleggen, dus ontstond er een overschot. Meer over de geschiedenis van Pasen is te lezen in ons eerdere artikel.
De paastafel leuk versieren
Of u nu alleen bent of met een groep mensen, een gezellige paastafel is al een groot deel van de sfeer. Voor tijdens het ontbijt, de brunch of de lunch, het kan allemaal. Denk bijvoorbeeld aan een paasglaasje, een versierde broodmand of zelfgemaakte paaseieren voor in de paastak. Mascha de Rooij laat zien hoe u het maakt.
Paasvuren op Eerste Paasdag
Een traditie in een deel van het land: paasvuren die aangestoken worden op Eerste Paasdag. Ze zijn populair in Gelderland en Overijssel, maar ook in Brabant, de noordelijke provincies en over de grens in Duitsland gaan veel brandstapels in vlammen op. Sinds een aantal jaar is er wel kritiek op de paasvuren, vanwege de luchtkwaliteit en stikstofregels.
Inspiratie voor lekkere paasgerechten
Met Pasen gaan we vaak ontbijten, brunchen of lunchen met elkaar. Bent u nog op zoek naar wat inspiratie? Dan bent u hier aan het goede adres. Wat dacht u ervan om zelf matzes te maken? Een typisch gerecht voor tijdens Pasen. Simpel om te maken, want u heeft alleen maar bloem en water nodig. Het recept en waarom we matzes eten met Pasen, staat op de website van Heel Holland Bakt.
Andere recepten voor Pasen
- De klassieke paasbrunch: Eggs benedict
- Paashaasbroodje van Robèrt van Beckhoven
- Gevulde eierschalen maken (met zelfgemaakte advocaat en banketbakkersroom uit dit recept)
- Aspergebitterballen voor Pasen
- Chocoladenestjes met kuikens
- 14 recepten voor het paasontbijt van Heel Holland Bakt
- 13x bakken voor de paasbrunch van Heel Holland Bakt
Chocolade paaseitjes
Ook chocola paaseitjes zijn niet weg te denken tijdens Pasen. Gemiddeld eten we er 47 per persoon, per jaar. Nog best veel dus. Maar desalniettemin blijven de zakken met chocolade eitjes over, na de Pasen. Wat gebeurt er dan mee? Lees daarvoor ons eerdere artikel. Heeft u zelf nog veel eitjes over en wilt u er nog wat mee maken? Denk dan eens aan deze Rocky Road met paaseieren.
(Bron: archief, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)