traplift

Jeanine Janssen: trapliften nog steeds verkeerd geplaatst

Voor de 3e keer besteedden we in Meldpunt aandacht aan trapliften. Dit keer ging het over de gemeente Leudal die een traplift plaatste bij familie Creemers, waardoor de trap niet meer voldeed aan het bouwbesluit en daarmee gevaarlijk werd.

Mevrouw Creemers is mantelzorger voor haar man. Haar man kreeg een traplift, maar doordat de leuning is weggehaald en de lift aan de brede zijde is geplaatst, ontstaat er valgevaar. Gemeente Leudal wil de traplift niet verplaatsen. Ze willen een nieuw onderzoek via de ergotherapeut van mevrouw Creemers. Maar de trap moet gekeurd worden, niet mevrouw Creemers!

Dit zijn de regels

Er zijn wettelijke regels waar een veilige trap aan moet voldoen. Die zijn geregeld in het bouwbesluit van 2012. Er moet een trapleuning van boven naar beneden zijn, de aantrede moet minimaal 13 cm zijn en de vluchtroute moet minstens 50 cm zijn. De gemeente moet toezicht houden op de handhaving van de regels.

Waar gaat het mis?

In verschillende uitzendingen hebben we laten zien dat gemeentes de regels niet goed interpreteren. Ook laten ze vaak een WMO-medewerker kijken naar de traplift, terwijl iemand van Handhaving dat moet doen. Ook worden mensen vaak verwezen naar de leverancier van de lift. Inmiddels heeft de staatssecretaris Maarten van Ooijen gezegd dat er een handleiding komt om alle meetmethodes nogmaals duidelijk te omschrijven.

Wat kunt u doen?

Als uw trap ook gevaarlijk is geworden door het plaatsen van de lift aan de brede zijde in plaats van de spilzijde, dan moet u hierover klagen bij de gemeente. Zij moeten iemand van Vergunningverlening, handhaving en toezicht sturen. Krijgt u nul op het rekest, dan schrijft u een brief aan de burgemeester en een kopie aan de gemeenteraad.

Uiteindelijk heeft de gemeente Leudal besloten om de traplift van familie Creemers toch naar de spilzijde te verplaatsen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het is daarom erg belangrijk dat de handleiding er komt.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Jeanine Janssen heeft in 2013 samen met Rogier de Haan MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Daarnaast schuift Jeanine Janssen regelmatig aan in het programma Meldpunt en MAX vakantieman. Lees hier haar columns.

Geef een reactie