Gft, papier en karton, plastic, glas en restafval: wat moet in welke afvalbak?
Publicatiedatum: 29 maart 2023
Afvalscheiding is in deze eeuw de nieuwe standaard geworden. Maar het is niet altijd duidelijk welk soort afval in welke kliko moet. Een kartonnen melkpak met een plastic dop, hoort dat bij het papier- of het plasticafval? En hoe zit dat met een envelop met een plastic venstertje? Of de deksels van glazen flessen en potten? MAX Vandaag zet per afvalsoort op een rij wat wel en niet mag.
Gft-afval
Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Vanzelfsprekend kunt u etensresten, vlees en botjes, gemaaid gras, boombladeren en klein snoeiafval in de gft-bak kwijt. Maar sinds 2023 mogen theezakjes, koffiefilters en koffiepads eveneens bij het gft. Voor aluminium koffiecapsules en -cups geldt dit dan weer niet. Deze kunt u kwijt in het restafval of inleveren bij de fabrikant, voor recycling. Welke soorten afval mogen ook niet bij het gft? Verpakkingen, kauwgom, luiers, incontinentiemateriaal, kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren, tabak, sigarettenpeuken en klusmaterialen (potten, stenen, balken, timerhout en metaal): Milieu Centraal benadrukt dat deze materialen niet geschikt zijn voor gft.
Papier en karton
De papiercontainer is bedoeld voor kranten, enveloppen, kartonnen dozen, folders, wc-rollen en tijdschriften. Als u het papier- of kartonmateriaal niet in stukken kunt scheuren, is het juist niet geschikt voor het papierafval. Een melk-, vla- of yoghurtpak gooit u dus niet bij het papierafval. Deze verpakkingen mogen bij het plastic afval. Let er daarnaast op dat uw papierafval schoon en droog is. Een taart- of pizzadoos mag wel, tenzij er dus vetvlekken en/of etensresten op zitten. Gebruikt keukenpapier en gebruikte koffiebekertjes zijn ook niet geschikt voor de papiercontainer. Enveloppen (ook met plastic venstertje) kunt u wel in de papierbak gooien, net als post-itbriefjes, kassabonnen en reclamefolders met nietjes erin.
Plastic
Een melk-, vla- of yoghurtpak mag niet in de papiercontainer, maar wel bij het plasticafval. Hetzelfde geldt voor plastic verpakkingen, zoals tandpastatubes, cellofaan, chipszakken, zeeppompjes en doordrukstrips van medicijnverpakkingen. Sommige blikken verpakkingen moeten ook bij het plasticafval. Let er wel op dat er vanaf 1 april 2023 statiegeld op frisdrankblikjes zit. In dit artikel over statiegeld leest u op welke blikjes het wel en niet zit (en welke blikjes u dus bij het plasticafval kwijt kunt). Voor plastic flessen geldt hetzelfde. Ga goed na of er statiegeld op zit, voordat u ze weggooit. Welke producten mogen ook niet bij het plastic afval? Dat is een hele lijst: lege verfemmers, sinaasappel-, uien- of mandarijnennetjes, zwarte plastic plantenpotjes, speelgoed, tuinstoelen, plastic borden, piepschuim en verpakkingen met een inhoud van 5 liter of meer.
Glas
Glasbakken voor wit en gekleurd glas zijn al jarenlang een vertrouwd gezicht in het straatbeeld. Als u glaswerk (ook medicijn- en parfumflesjes, crèmepotjes en babyvoedingpotjes) weggooit, kunt u de deksel laten zitten. Hittebestendig glas en kristalglas mag juist niet in de glasbak, omdat het niet te recyclen is. In deze categorie vallen sommige drinkglazen, theeglazen, ovenschalen, sierflessen en vazen. Lampen, spiegelglas, oude ramen, glas van fotolijstjes en producten van aardewerk mogen ook niet in de glasbak.
Restafval
Veel producten die niet in de specifieke afvalbakken mogen, kunt u bij het restafval kwijt. Dat zijn bijvoorbeeld vieze pizzadozen, luiers, kattenbakvulling, videobanden, cd-hoesjes, kapotte wijnglazen, aardewerk, gloeilampen en halogeenlampen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld aluminium koffiecapsules en opgebrande kaarsen, maar u kunt deze producten ook laten recyclen. Met oude cd’s en dvd’s kunt u nog in de kringloopwinkel terecht, maar u kunt deze producten ook in het restafval kwijt.
Overig afval (lege batterijen, frituurvet, medicijnen)
Voor andere producten zijn er speciale inzamelpunten. Dat geldt bijvoorbeeld voor matrassen, frituurvet, lege batterijen en medicijnen. Naast alle hierboven genoemde voorbeelden zijn er nog veel meer spullen die u weg kunt gooien. Twijfelt u in welke afvalbak een bepaald product moet? Dan kunt u de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen. Deze Afvalscheidingswijzer is daarnaast beschikbaar als app, die u op uw smartphone kunt downloaden.
(Bron: Milieu Centraal, Afvalscheidingswijzer, ANP, NOS. Foto: Ivica Drusany/Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij hebben PMD. Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.
Pmd is een verpakking uit het huishouden. De verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, leeg is voldoende.
Dit mag dus allemaal in een container bij ons.
En dan hebben we nog de zwarte doos… KCA Klein Chemisch Afval Twee keer per jaar wordt bij ons kca huis-aan-huis ingezameld.
Kca kan ook iedere derde donderdag van de maand gebracht naar de kca-wagen op vaste standplaatsen.
Dan is er ook nog een optie particulier snoeiafval gratis aanbieden bij het milieubrengstation van ROVA.
Bij ons wel alleen als je je als inwoner van de gemeente kunt legitimeren en het zelf gaan brengen
Dit staat bij ons allemaal op de afvalkalender. Te downloaden op de website van de afvalinzamelaar (bij ons ROVA)
(Volgens mij tot voor kort ook nog telefonische via de post aan te vragen)
De afvalkalender (2 a 4-tjes) om te downloaden (en evt.af te drukken) met op het 1e papier een jaaroverzicht wanneer wat wordt ingezameld en op het 2e papier de info. die ik net beschreef maar dan iets uitgebreider samen met telefoonnummer en andere contact gegevens.
En dan kun je ook nog de app downloaden op je mobiel die ook nog een waarschuwing geeft net voordat er welke container wordt ingezameld.
Ik moet wel toegeven dat het steeds meer op hogere wiskunde gaat lijken en mijn ouders (die mijn leven lang al zeer streng op scheiden waren) nu toch meer en meer de neiging krijgen om te gewoon alles bij elkaar te gooien. Ze worden ouder en vinden alles veel te veel gedoe worden. En ze hebben mijn inziens best een beetje gelijk.
Waarom niet ouderwets alles in 1 bak en achteraf scheiden? Is veel goedkoper en machine kan beter scheiden dan de mens.
Ik wist toch zeker dat chipszakken en doordrukstrips van medicijnverpakkingen NIET bij het PMD mogen. En sinaasappelnetjes wel…