verstopping

Last van verstopping? Dit is er aan obstipatie te doen

Verstopping kan door allerlei redenen optreden. Een dag overslaan met poepen wordt niet als verstopping gezien. Daarvan is sprake wanneer iemand minder dan 3 keer per week ontlasting heeft en wanneer poepen moeilijk gaat. We vertellen meer over de oorzaken en wat er aan obstipatie is te doen. 

Klachten door verstopping

Bij verstopping treden meerdere klachten op. Om te beginnen poept u minder vaak. Doordat er meer ontlasting in de dikke darm blijft zitten kan er buikpijn optreden, met soms ook met buikkrampen. Doordat de ontlasting hard en droog is, geeft poepen meer moeite en moet er soms hard worden geperst. Dat kan  pijn veroorzaken. Kleine scheurtjes aan de binnenkant van de anus of aambeien kunnen daarbij extra pijnklachten geven. De ontlasting komt er soms uit als keutels, maar er kan ook dunne ontlasting in de vorm van overloopdiarree langs lekken. U kunt na afloop het gevoel hebben dat u nog niet helemaal klaar bent.

Oorzaken van verstopping

Verstopping kan door verschillende oorzaken optreden:

  • Het komt veel voor bij mensen die weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.
  • Het kan komen door veranderingen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Wie tijdens vakantie te maken krijgt met vieze toiletten ,te weinig privacy of een totaal ander eetpatroon, op andere tijdstippen, kan zomaar opeens merken dat de ontlasting moeilijk of helemaal niet wil.
  • Stress. Bij sommige mensen werken de darmen minder goed bij spanning.
  • Uitstellen om naar de wc te gaan.
  • Minder goed functionerende spieren onder in het bekken. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat we poep en urine kunnen ophouden en afstoten. Ook bij het persen worden ze gebruikt. Wanneer u moeite heeft de bekkenbodemspieren te ontspannen kan er ontstopping ontstaan.
  • Medicijnen die verstopping als bijwerking hebben, zoals tegen depressie, tegen allergie of plaspillen.
  • Een ziekte, zoals prikkelbare darm syndroom, een langzaam werkende schildklier, diabetes, coeliakie, depressie, ziekte van Parkinson of MS.
  • In zeldzame gevallen door een gezwel in de dikke darm.

Wat is er aan verstopping te doen?

Door uw leef- en eetpatroon aan te passen kunt u een verstopping soms al oplossen. Maar soms is er meer voor nodig. We zetten de mogelijkheden hieronder op een rij:

Eten en drinken

Zorg dat u voldoende drinkt, minstens 1,5 tot 2 liter per dag. Vruchtensappen en frisdranken zijn hiervoor minder geschikt. Houd het vooral bij water, thee en koffie zonder suiker. Eet daarnaast vezelrijk. Vezels zorgen ervoor dat er vocht wordt vastgehouden in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en de darmen beter werken. In een eerder artikel vertellen we hoe u voldoende vezels binnen krijgt. Eet daarnaast op regelmatige tijden. Bent u in een land waar alleen wit brood of witte rijst voorhanden is, voeg dan zelf vezels aan uw menu toe met bijvoorbeeld groenten, fruit, volkorenproducten, aardappelen, muesli, noten, gedroogd fruit of zemelen. Muesli, zemelen of gedroogd fruit kunt u eventueel zelf vanuit Nederland meenemen.

Beweging

Door voldoende te bewegen wordt een goede werking van de darmen gestimuleerd. Door te weinig te bewegen kunnen darmklachten juist toenemen. Probeer daarom elke dag een half uur te wandelen of te fietsen. Is dat voor u niet mogelijk, probeer dan oefeningen vanuit uw stoel te doen. Zoals de oefeningen van Nederland in Beweging.

Toiletbezoek

Stel een toiletbezoek niet uit, maar ga zodra u de aandrang voelt. Wanneer u het wel uitstelt, neemt de drang af en voelt u het niet goed meer dat u eigenlijk moet poepen. De ontlasting blijft daardoor langer in de darmen dan wenselijk en wordt daardoor droger en harder. Neem daarnaast de tijd voor een toiletbezoek. Wanneer u in een andere omgeving bent, dan bent u misschien wat meer gehaast, maar probeer dan een plek op te zoeken waar u wat meer privacy en rust heeft.

Medicijngebruik

Komt obstipatie bij u voort uit een bepaald medicijngebruik, bespreek dan met uw arts of u er minder van kunt gebruiken of dat u kunt overstappen naar een ander middel, met minder bijwerkingen. Ook kan uw arts u eventueel een medicijn voorschrijven die de verstopping juist verhelpt.

Wanneer naar de huisarts?

Over het algemeen komt de ontlasting na een aantal dagen vanzelf weer op gang, maar als de verstopping langer dan enkele dagen aanhoudt en er klachten ontstaan als darmkrampen of een opgeblazen gevoel, is er wat meer hulp nodig. De website van Thuisarts adviseert contact op te nemen met uw huisarts bij: buikpijn, een vol of misselijk gevoel, overgeven, pijn bij het poepen, bloedverlies uit uw anus, ziek voelen, koorts, weinig trek of geen trek in eten en drinken, afvallen en diarree. Ook wanneer u de adviezen 2 weken gevolgd heeft en de klachten niet minder worden, is het raadzaam de huisarts (opnieuw) te bellen.

(Bron: Thuisarts, Maag Lever Darm Stichting, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie