aflevering 2 het tweede straatje

De Nieuwe Vermeer aflevering 2: meesterschilders Titus en Kim en uitbreiding online expositie

In aflevering 2 van De Nieuwe Vermeer staat een verdwenen stadsgezicht centraal. Naast het wereldberoemde Straatje schilderde Vermeer namelijk nóg een dergelijk straatbeeld, een doek dat al eeuwen zoek is. Creatief Nederland wordt ingeschakeld om dit werk van Johannes Vermeer nieuw leven in te blazen. Zondag 19 februari 2023 is dit te zien in de 2e aflevering van De Nieuwe Vermeer.

Het Tweede Straatje

Dionne Stax bezoekt in aflevering 2 de deelnemers die Het Tweede Straatje tot leven brengen. Dat doen ze bijvoorbeeld met olieverf, maar ook met handgebakken tegels, een blauwdruk en zelfs drijfhout. Meesterschilders Kim en Titus proberen ondertussen het verdwenen schilderij te maken zoals Vermeer dat destijds gedaan kan hebben. Alle deelnemers worden op weg geholpen én beoordeeld door Pieter Roelofs en Abbie Vandivere.

Uitzending gemist

kim en titusMeesterschilders Titus en Kim

Meesterschilders Titus Meeuws uit Den Haag en Kim van den Enden uit Dordrecht schilderen Het Tweede Straatje. Wie zijn deze schilders en waarom doen ze mee aan De Nieuwe Vermeer?

Alles over Titus en Kim

Online expositie

Er is meer Vermeer! In de online expositie zijn alle werken uit aflevering 1 en aflevering 2 op superresolutie te bestuderen! In de Kamer van Vermeer ontdekt u meer over het leven en werk van De Grootmeester.

Bezoek het 3D-museum

Het tweede straatje van Vermeer masterclassZelf aan de slag?

Wilt u, net als de kunstenaars uit het programma, zelf aan de slag met de verdwenen werken van Johannes Vermeer? Volg hier de masterclass die hoort bij aflevering 2.

Masterclass 2

Podcast

In De Nieuwe Vermeer Podcast maken verschillende podcastmakers een persoonlijke vertaling van een van de 6 verloren gewaande Vermeers. Van minidocumentaires tot hoorspelen; de creativiteit van deze makers komt in vele vormen. In aflevering 2 gaat podcastmaker Bert Scholten in op zijn interpretatie van Het Tweede Straatje.

Beluister de podcast

Extra online serie

Voor de extra online serie laten 4 uiteenlopende creatieve geesten zich inspireren door de bekende werken van Vermeer. Ze gaan aan de slag met een eigentijdse creatie. Ondertussen duikt Jörgen Tjon A Fong Delft in, op zoek naar de voetsporen van Vermeer.

Bekijk de afleveringen 

Kijk voor alles van De Nieuwe Vermeer op de website: denieuwevermeer.nl

Geef een reactie

Reacties (2)

    Robwijd says:

    Geweldig programma. Alleen jammer dat er zo weinig commentaar wordt gegeven op werken van deelnemers die niet in de prijzen vallen.

      Redactie MAX says:

      Beste Rob, bedankt voor uw reactie. Via de online expositie, te vinden via https://kamer.denieuwevermeer.nl/, kunt u alle werken uit de vrije categorie tot in detail en met toelichting bewonderen.