Meesterschilders De Nieuwe Vermeer aflevering 3: Arjan en Adriaan
Publicatiedatum: 21 februari 2023
Venus, Jupiter, Mercurius is één van de weinige mythologische werken die Vermeer maakte. Al honderden jaren is het stuk verdwenen. In een Delftse veilingcatalogus uit de 18e eeuw wordt vermeld dat er een schilderij van Vermeer moet zijn geweest met deze naam; Venus, Jupiter en Mercurius. Dit missende mythologische werk van Vermeer wordt weer tot leven gebracht door meesterschilders Arjan en Adriaan.
Arjan van Gent uit Den Haag
Arjan is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie in Den Haag en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Een leven zonder schilderen kan hij zich niet voorstellen. Zowel in zijn vrije werk als in opdracht schildert hij met name portretten van zijn grote idolen, waaronder James Brown, David Bowie en Johan Cruijff. Daarnaast vormen zijn katten een grote en voortdurende inspiratiebron voor zijn werk. Er wordt van deze werken momenteel zelfs een boek gemaakt.
Vermeer ziet hij als zijn zielsverwant. De Grootmeester speelt al sinds Arjan klein was een grote rol in zijn leven. Niet alleen is hij van oorsprong ook een Delftenaar, maar de technieken van oude meesters als Vermeer ziet hij als basis voor zijn schilderijen. Arjan is jaren terug een eigen schilderschool begonnen en geeft daar nog altijd les. Hij heeft de school zelfs vernoemd naar het oude gilde van Vermeer. Volgens hem zitten hun levens haast in elkaar verweven.
Het was voor hem dan ook direct duidelijk dat hij zich wel wil wagen aan een verdwenen Vermeer. Dat hij zich hiervoor nog verder mag verdiepen in de schildertechnieken en het leven van zijn schilderheld maakt het voor hem dé ultieme opdracht. Hij heeft besloot zijn sociale leven stil te zetten en al zijn tijd, kennis en energie te geven om deze opdracht te voltooien.
Adriaan de Wolf uit Amsterdam
Adriaan studeerde pas 4 jaar geleden af aan de Klassieke Academie in Groningen en leeft sindsdien een leven als fulltime kunstenaar in Amsterdam. Iets wat een jonge kunstenaar niet altijd zomaar lukt. Hij schildert het liefst portretten, mensen en figuren en probeert in de diepere laag van zijn werken een bepaalde kwetsbaarheid te bereiken. Niet altijd direct zichtbaar, wel voelbaar. Zijn schilderijen bouwt hij op vanuit de klassieke techniek om een realistisch beeld te creëren. Vervolgens werkt hij dat verder uit met invloeden van abstractie, mystiek en impressionisme, om zo een compleet verhaal te maken. Naast zijn opdrachten en vrije portretten, geeft hij zichzelf de laatste tijd af en toe ook de ruimte om abstract werk te maken. Hij zoekt hiermee de ultieme vrijheid op.
Het is de uitspraak, die door Picasso wel het meest bekend is: ‘learn the rules as a pro so you can break them as an artist’ die voor Adriaan de basis is voor zijn schilderijen. Voor hem betekent dit dat hij zich niet wil laten beperken door het conventionele traditionele schilderen. Voor het maken van een verloren werk van Vermeer zal hij dit streven grotendeels moeten loslaten en zich moeten onderdompelen in de stijl, het leven en de klassieke schildertechnieken van de Grootmeester. Hij hoopt de kennis die hij opdoet mee te nemen in het maken van zijn toekomstige werk.
Net als Arjan en Adriaan aan de slag met de werken van Vermeer
Bekijk exclusieve online Masterclasses op deze website. Ze worden gegeven door Pieter Roelofs, kunsthistoricus werkzaam bij het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis. Met behulp van deze Masterclasses kunt u net als meesterschilders Arjan en Adriaan zelf aan de slag met de verdwenen werken van Vermeer.
Over De Nieuwe Vermeer
In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.