donkere-modus

Donkere modus op een telefoon of computer, hoe werkt het en waar is het goed voor?

Het scherm van een telefoon of computer geeft een wit licht af. De helderheid daarvan kan omlaag gezet worden, dat is prettiger voor uw ogen. Maar steeds meer telefoons, apps op telefoons en computers kunnen ook in een donkere modus. Is dit beter voor uw ogen? En hoe kunt u dit aan- of juist uitzetten? We leggen het uit.

Wat is de donkere modus?

De donkere modus op een mobiel of computer zorgt ervoor dat de witte achtergrond met zwarte letters omgezet wordt in een zwarte achtergrond en witte letters. Veel grote techbedrijven bieden de optie aan. Microsoft op computers en in verschillende apps, Android en Apple op de mobiele telefoons. Maar ook social mediaplatformen en bepaalde nieuwsmedia bieden een donkere modus aan in hun app.

Waar is de donkere achtergrond goed voor?

Er wordt gezegd dat de donkere modus beter is voor onze ogen, het goed is voor onze slaap en dat de batterij van de telefoon langer meegaat. Maar wat is hiervan juist? Echte wetenschappelijke bewijzen zijn er niet, ook al is de donkere modus sinds een paar jaar steeds meer te vinden.

Is de donkere modus beter voor uw ogen?

De donkere modus kan voor uw ogen een fijner gevoel geven, zegt ook Tom van den Berg. Hij is natuurkundige bij het Herseninstituut. “Het verlagen van de intensiteit van het scherm in het donker kan vast voor een verbetering van het welbevinden zorgen. Wat dat betreft zijn er positieve effecten van de donkere schermen te verwachten, als je dat zelf als prettiger ervaart”, zegt hij tegen Nu.nl.

Maar vooral ’s avonds valt de meeste winst uit de donkere modus te halen. Als er weinig ander licht is, werkt de donkere achtergrond goed. Volgens Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen heeft het aanpassen van de lichtintensiteit ongeveer hetzelfde effect. “Het is vooral belangrijk om de hoeveelheid licht aan te passen aan de omgeving. Zo hoeven je pupillen niet steeds van grootte te veranderen”, zegt hij tegen de Volkskrant.

Overdag is het wel goed voor uw ogen om de ‘witte modus’ te blijven gebruiken, zegt Lamme. Het kan namelijk vermoeiend voor de ogen zijn om naar donkere kleuren te moeten kijken. De pupillen worden dan groter en moeten harder werken om scherp te stellen. “Zeker als je lang naar een computerscherm kijkt, kun je daarom beter een witte achtergrond gebruiken.”

zonlicht
Lees ook: Zijn uw ogen gevoelig voor licht? Dit kan aan de kleur liggen

Is de donkere modus beter voor onze slaap?

Zit u vaak ’s avonds nog naar schermen te kijken zoals een televisie, telefoon of computer? Het kan ervoor zorgen dat u langer wakker blijft. Vooral de schermen van een mobiel of tablet hebben blauw licht en dat is niet zo goed voor uw ogen. Het zorgt ervoor dat u minder melatonine aanmaakt en dat stofje zorgt ervoor dat we slaperig worden.

Om dit tegen te gaan hebben veel mobieltjes al een nachtmodus. Hierbij wordt uw scherm meer oranje en minder blauw. Dit voelt in het donker prettiger aan. Het kan voor u prettig werken om daarbij ook de donkere modus aan te hebben, omdat het prettiger kijkt. Volgens slaapexpert Johan Verbraecken van UZ Antwerpen kan een donker scherm goed werken als het blauwe licht echt gefilterd wordt. Maar over het algemeen geldt: hoe donkerder het ’s avonds is in huis en in de slaapkamer, hoe beter het is voor uw ogen en voor het slapen.

telefoon-slapen-donkere-modus

Gaat de batterij van een telefoon langer mee in de donkere modus?

Er wordt ook gezegd dat de batterij van een telefoon langer meegaat als deze in donkere modus staat. Dit ligt er helemaal aan welke telefoon u heeft en dan met name hoe oud deze is. Smartphones hebben tegenwoordig oled-schermen. Als u online zoekt op uw type telefoon en de specificaties kunt u checken of u een oled-scherm heeft. Dit scherm in combinatie met de donkere modus ingeschakeld, geeft inderdaad een langere batterijduur. Oudere toestellen hebben een LCD-scherm en hierbij is er geen verschil in batterijduur. Dan werkt het het beste om de helderheid van het scherm omlaag te zetten.

Hoe is de donkere modus in of juist uit te schakelen?

Wilt u de donkere modus eens proberen of heeft u het geactiveerd maar wilt u er weer vanaf? De instellingen kunnen per mobiele telefoon en per computer anders zijn, maar we pakken de hoofdlijnen van Android, Apple en Microsoft.

Android-telefoon compleet donker maken

Via de Instellingen app op een Androidtelefoon kunt u de donkere modus in- of uitschakelen. Via Scherm of Display kunt u voor een licht of donker thema kiezen. Dit werkt voor alle toestellen die draaien op Android 10 of hoger. Heeft u nog een ouder besturingssysteem? Dan kan de oplossing zijn om te updaten naar de juiste versie, mist uw telefoon dit nog toelaat. Ook is er een mogelijkheid om automatisch te wisselen van licht naar donker, op bepaalde tijden of op basis van wanneer de zon opkomt en ondergaat.

Apple-telefoon compleet donker maken

Ook bij Appletelefoons kan de donkere modus ingeschakeld worden. Via Instellingen kunt u naar Scherm en helderheid (bij sommigen heet dit nog beeldscherm en helderheid). Daar kunt u voor licht of donker kiezen. Hier is ook de optie om overdag, van zonsopkomst tot zonsondergang, de lichte modus aan te hebben en daarna de donkere modus. De telefoon schakelt dan zelf over. Ook de nachtmodus (Night Shift) is hier in te stellen, om ’s avonds automatisch het blauwe licht weg te filteren.

Niet alle apps gaan automatisch mee in donkere modus

Wat voor zowel Android als Apple geldt, is dat niet alle apps op de telefoons automatisch over gaan in donkere modus. Sommige apps hebben de mogelijkheid niet ingebouwd. Bij andere apps kunt u handmatig de lichte of donkere modus inschakelen. Vaak gaat dit via het instellingenmenu in de app zelf. Staat de optie er niet tussen? Dan kan het bij die app helaas niet.

Windows computer donkerder maken

Ook uw computer of laptop is in een donkere modus te krijgen. Hiervoor heeft u wel minimaal Windows 10 of 11 nodig. Via het Windowsmenu gaat u naar Instellingen. Via Persoonlijke Instellingen kunt u naar het tabblad kleur. Hier is de keuze licht of donker.

(Bron: Volkskrant, AD, Nu.nl, Margriet, KPN, Support Google, Support Apple, Support Microsoft, Techpuls.be. Foto: DenPhotos/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    panmanbos says:

    werkt heel beperkt, b.v. outlook wordt niet donker, en sommige web sites ook niet

    studentjes1951 says:

    Alleen in ouook de rest is gewoon.